Hotelldirektørene er klar i sin tale om den økonomiske situasjonen i Chess Olympiad Tromsø 2014 AS.

— Det er en uholdbar situasjon. Vi er rett og slett utrolig skuffet over arrangørene, tordner Poul-Henrik Remmer, direktør i Radisson Blu og talsmann for hotellene som leide ut rom under sjakk-OL.

Nordlysgjorde det tidligere i dag kjent at alle utbetalinger fra Chess Olympiad Tromsø 2014 AS er midlertidig stanset grunnet manglende betalingsevne.

Magnus Carlsen var den største stjernen under sjakk-OL i Tromsø. Foto: NTB scanpix

— Det stemmer. Styret ble orientert om den økonomiske situasjonen i selskapet i går og våre kreditorer ble informert i dag, opplyser administrerende direktør i selskapet, Børge Robertsen.Av kreditorene, er det de store hotellene som samarbeidet med sjakk-OL som nå har mest å tape.

LES OGSÅ:- Vi brukte tjuvtriks for å få Sjakk-OL til Tromsø

Uten håp

Remmer bekrefter at hotelldirektørene i dag har mottatt informasjon om arrangørenes økonomiske situasjon.

— Vi har ennå ingen klare tall. Selskapet har gitt seg selv frist til neste fredag med å avklare den økonomiske situasjonen ytterligere. Da får vi nok litt mer tall på bordet, sier Remmer, og fortsetter:

— Likevel har jeg ikke noe håp om at det blir noe bedre til da.

Snakk om millioner

Selv om remmer ikke har konkrete tall, legger han ikke skjul på at det er snakk om betydelige summer hotellene nå står i fare for å tape.

— Det er mange millioner det er snakk om, konstaterer han.

Ifølge Remmer vil det være et stort tap for alle hvis de nå blir nødt til å avskrive flere millioner kroner.

— Da hjelper det lite at vi har hatt en fantastisk august i næringen. Hadde sjakk-OL kunne betale for seg, kunne jeg vært foruten den måneden. Da hadde vi kanskje tjent penger, sier han oppgitt.

LES OGSÅ:Sjakk-OL tok hotelltallene til værs

Betydelige summer

Robertsen bekrefter at selskapet ikke har fullstendig oversikt over hvor mye penger selskapet mangler for å betale sine regninger.

— Vi har jobbet siden avviklingen av arrangementet med å få oversikt, og det gjenstår ennå arbeid for å få det fulle og hele bildet. Så det er på det nåværende tidspunkt for tidlig å si hva det endelige resultatet blir, forklarer han.

Sjakk-OL-direktøren bekrefter videre at selskapet ennå ikke har fått frigitt garantien fra FIDE på rundt åtte millioner, men samtidig gjør han det klart at selv ikke det vil være nok.

Så det dreier seg om betydelige summer?

— FIDE anser jeg som en ren formalitet, og det er som sagt for tidlig til å kommentere noe beløp utover dette, svarer han.

- Må ta ansvar

For Remmer er løsningen allerede klar.

— Mitt håp er at Tromsø kommune, som eier 90 prosent av sjakk-OL, kommer på banen og ser alvoret i situasjonen. Det er ikke første gang kommunen oppretter selskaper som senere går konkurs, sier hotelldirektøren.

Hvis de lar det skje også denne gangen, er han klar på hva det vil bety for fremtidig samarbeid mellom hotellnæringen og kommunen.

— Da setter vi kroken på døren for kommunale arrangementer. Det skal ikke være sånn at kommunen går inn for å få arrangementene til byen, skryter og soler seg i glansen, for så å vende ryggen til det lokale næringslivet. Det kan de bare glemme, tordner han.

Imøtekommende

Ifølge hotelldirektøren er det nemlig politikerne som i løpet av de siste seks-syv årene harvært drivkraften bak slike arrangementer.

— Og hotellene har ikke vært noe annet enn imøtekommende og gjort flere innrømmelser. Vi ønsker jo det beste for byen, sier han og fortsetter:

— Vi gikk blant annet ned én million på losji og en halv million på bespisning i forkant av sjakk-OL, sier han.

- Ingen kommentar

Byråd for næring, kultur og idrett, Jonas Stein, sitter i generalforsamlingen til Chess Olympiad Tromsø 2014 AS. Han ønsker ikke på nåværende tidspunkt å kommentere saken.

— Selskapet må først ta en dialog med sine kreditorer, også må de sammen finne en løsning. Chess Olympiad er et eget selskap og dermed også et eget rettssubjekt, sier han, og fortsetter:

— Det er uaktuelt at kommunen går inn i en slik dialog gjennom media. Situasjonen må først håndteres mellom selskapet og kreditorene.

For ytterligere kommentarer henviser Stein til styreleder i selskapet, Hans Olav Karde.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med Karde, men har så langt ikke lyktes.