RIO DE JANEIRO: Bolt startet kvelden med Olympiastadion med å motta gullet på 200 meter. To timer senere var han ankermann på Jamaicas stafettlag som vant sin niende stafett på rad i OL og VM. Han ble dermed den første til å vinne en trippel (100, 200 og 4x100) i et OL.

— Der har du det. Jeg er den største, sier Bolt ifølge OLs egne hjemmesider.

På laget løp Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Ashmeade og Bolt. Japan var den store overraskelsen, og med perfekte vekslinger ledet japanerne inn på oppløpssiden.

Bare 100 meter i VM

Men mot varmblodsen Bolt blir de andre kaldblods. Verdens raskeste mann feide forbi Asaka Cambridge, som imidlertid holdt unna for USA og sikret asiatisk sølv. 37,27 var forøvrig i behørig avstand til Jamaicas verdensrekord på 36,84. — Laget leverte for meg i kveld. Så lenge vi fikk stafettpinnen rundt, var det aldri tvil, sier verdens raskeste mann.

— Jeg er bare lettet. Nå har det skjedd. Jeg er glad, stolt over meg selv. Drømmen er blitt virkelighet. Det er ekte, og jeg ser på det som en fullbyrdelse, sier Bolt.

Seiersrekken begynte i Beijing-OL 2008 – og fortsetter kanskje til etter VM i London neste år. Det skal etter planen bli Bolts siste mesterskap, og han har allerede annonsert at han bare skal løpe 100 meter.

— Jeg er blitt en gammel mann, bena gjør vondt og jeg restituerer ikke så fort lenger, er 29-åringens forklaring på at karrièren går mot slutten. Derfor dropper han favorittøvelsen 200 meter i VM. Han orker ikke seks løp og i tillegg stafett. Da velger han øvelsen det gir mest prestisje å vinne, 100-meteren.

Men det kan hende Bolt står med bare åtte gull når sesongen er over. En ny test av dopingprøvene fra OL 2008 viste at hans lagkamerat på 4x100 meter, Nesta Carter, hadde brukt doping.

Usain Bolt kysser underlaget på løpebanen i Rio. Et underlag han har vært god venn med under årets sommerleker. Foto: Reuters

Debuterte i Athen-OL

Carl Lewis brukte fire OL på å ta ni gull. Det har for så vidt Usain Boolt også gjort, men han pådro seg en leggskade i Athen 2004, løp på 21,05 på 200 meter og ble slått ut.

Hva Bolt kunne ha prestert i Athen blir selvfølgelig bare spekulasjoner, men samme år hadde han blitt første junior til å løpe under 20 blank (19,93.) Ser vi bort fra varierende forhold og banedekker, ville det holdt til sølv i Athen.

Shawn Crawford vant den gang på 19,79, men sølv om bronse ble delt ut på 20,01 og 20,03. Bronsen gikk for øvrig til den etter hvert så upopulære Justin Gatlin, som fikk sølvet på 100 meter i Rio.

"Bare" fem sprintgull til Lewis

Lewis tok for øvrig «bare» fem gull på 100 meter, 200 meter og 4x100 meter stafett. De fire andre tok han i lengde.

Arne Hole i Rio de Janeiro.

Lewis misset én gang individuelt. I Seoul-OL 1988 ble «kong Carl» overraskende slått av landsmannen Joe DeLoach på 200 meter, som egentlig var Lewis’ sikreste øvelse. Bolt har ikke tapt noe i OL etter at han slo gjennom i 2008.I VM har Bolt 11 gull i tre øvelser – Carl Lewis åtte gull i fire øvelser.

Usains Bolt nyeste mål er å bli udødelig. Det blir nok verre å oppfylle.