ASKØY: — Jeg visste at jeg kunne kaste langt. Det var bare snakk om å få frem det mentale, forklarte Beatrice Llano etter å ha henvist veteranen Mona Holm Solberg til sølvplass. Det etter 65,48 i femte omgang.

For syv dager siden ble Beatrice noe så sjeldent som en norsk juniorverdensmester. Det har bare Benjamin Jensen (tikamp i 1994) og Isabelle Pedersen (100 meter hekk i 2010) greid det før henne. Suksessen smaker så godt at 18-åringen har bestemt seg for å prøve å bli verdens beste senior også.

— De som er best i verden nå, hadde de samme lengdene som jeg har nå, så jeg er i rute, sier Beatrice og ler sin karakteristiske, trillende latter.

— Kanskje kunne det gått enda lengre i år om jeg ikke hadde vært så lenge syk. Jeg fikk en luftveisinfeksjon da vi var på treningsleir i Sør-Afrika, og den satt i fire og en halv måned.

Flytter til USA

Neste steg på ferden mot lengre kast blir University of Georgia.

— Skolene har vært på meg helt siden jeg fikk sølv i U18-EM, og jeg har sikkert hatt 30 tilbud, forteller vestlendingen, som flytter allerede neste lørdag.

— Det er på tide å ta steget vekk fra mamma. Jeg tror jeg vokse på dette på mange måter, sier NM-vinneren, som prøvde å kaste slegge allerede som seksåring. Da den fløy 17 meter av gårde, var det ingen tvil om talentet!

Siden er talentet blitt forvaltet av klubbtrener Harald Heia, Jørund Ardal fra Gloppen og landslagstrener Einar Brynemo i Oslo.

— Harald har vært helt fantastisk. Han er egentlig hekketrener, men har gått på kastkurs for å hjelpe meg, sier mesterjenta, som heter noe så sjeldent som Llano i Norge fordi faren er chilensk.

Holm ser stort potensial

Mona Holm var i mange år Norges sleggedronning. Nå trener tjalvisten bare tre ganger i uken og kaster bare hver 10. dag. Hun er full av lovord om talentet til Beatrice.

— Potensialet er uendelig! Den norske rekorden lever farlig, sier Mona, som selv er innehaver av den på 70,43 (Byrkjelo 2011). Beatrice har 67,86 som pers.

— Beatrice har trykk, viljen er der og innsatsen er der. Teknikken kan forbedres en del, men Beatrice har mye av det som trengs for å bli god. Det er bare å gå for det, sier Mona Holm.

Når denne sesongen er over, er det slutt på juniormesterskapene for Beatrice.

— U23-EM neste år går samme sted som jeg vant junior-VM i år (Polen). Og så håper jeg at jeg er OL-deltager i 2020, avslutter Beatrice Llano.