NEW YORK/OSLO : — La grillingen begynne!

Dette skrev verdensklassespiller Anish Giri på Twitter etter at Magnus Carlsen og Sergej Karjakin hadde tatt remis i det 12. VM-partiet mandag kveld. Nederlenderen skjønte altså umiddelbart at partiet er kontroversielt.

Entusiaster over hele Norge hadde benket seg foran TV-skjermene klokken 20, i påvente av en lang sjakkveld. 45 minutter senere satt imidlertid ikke Sergej Karjakin og Magnus Carlsen ved brettet.

Den lynraske remisen er ikke et brudd på reglene, siden spillerne gjorde flere enn 30 trekk hver. Likevel er flere eksperter kritiske.

Stormester Simen Agdestein, som kommenterte for VGTV mandag, kalte partiet for «det feigeste» i et avgjørende VM-parti noensinne.

LEST DENNE? Partiet ble kritisert, men ifølge manager Espen Agdestein var det planlagt på forhånd.

NRK-Bae er uenig

NRK-ekspert Torstein Baeer uenig i Agdesteins ordbruk.

— Jeg vil ikke bruke en sånn karakteristikk. Han tok en sjanse på at Karjakin ikke hadde forberedt de riktige trekkene. Det er alltid en balanse når man jakter på seier, sier Bae.

Sergej Karjakin gjennomfører ett av sine 30 trekk i det 12. VM-partiet. Foto: REUTERS

På direkten brukte Simen Agdesteins studiomakker Jon Ludvig Hammer ordet «sjokkerende» om Carslens strategi. Overfor Aftenposten forklarer imidlertid Hammer, som selv er rangert som Norges nest beste sjakkspiller, at han kan forstå Carlsens valg.— Jeg må innrømme at jeg er overrasket. Remis var det mest sannsynlige resultatet, men at det skulle komme så fort, var uventet. Magnus må få lov til å gjøre hva han vil, selv om dette er kynisk, sier Hammer.

Nå skal det hele avgjøres på dramatisk vis. Onsdagens omspillsrunde foregår med mye kortere betenkningstid. Les mer om reglene for omspillet her.

Carlsen uttalte mandag kveld at han ikke var stolt over det parti 12, men antydet at han gikk inn i partiet med et ønske om omspill.

Slettet ikke VM-rekorden fra 1963

Carlsen og Karjakins halvtime-lange parti er uansett ikke enestående i VM-historien.

Faktisk brukte Mikhail Botvinnik bare 10 trekk mot Tigran Petrosjan før de tok hverandre i hendene i parti 21 i 1963-VM, forteller sjakkhistoriker Øystein Brekke.

— Senere ble det innført regler for å forhindre så korte partier. Ti trekk er jo nesten demonstrativt. Da snakker vi om å lage et produkt som ikke er situasjonen verdig, sier Brekke.

Til sammenligning brukte Carlsen og Karjakin 30 trekk hver.

Brekke tar Carlsen i forsvar etter mandagens lynraske remis.

— Magnus tok en vurdering. Dersom han fikk en fordel, ville han spilt på den. Når han ikke synes han fikk en fordel, ble det veldig klart. Med hvit kunne han nesten diktere partiet til remis. Han visste også at Karjakin ikke ville si nei til det siden han spilte med svarte brikker.

Kontroll på hva omspill innebærer? Slik er reglene og derfor er Magnus Carlsen favoritt.

- Alt annet blir uinteressant

På spørsmål om hensynet til TV-seerne, svarer Brekke:

— Det er verdensmestertittelen som har absolutt alt å si. Alt annet blir uinteressant. Carlsen er i sin fulle rett til å foreta denne vurderingen, uten at det er moralsk eller sportslig tvilsomt, sier Brekke.

Torstein Bae mener, likhet med Brekke, at Carlsen ikke gikk aktivt inn for remis mandag kveld.

— Jeg tror ikke han gikk for remis. Han ville sette Karjakin på prøve, men denne gangen vant Karjakin åpningsduellen, sier Bae, og legger til:

— Magnus spilte veldig trygt. Et tap i dag ville vært kroken på døra, mens han tåler et tap i hurtigsjakken. Det er mulig det er det han tenker på.

Magnus Carlsen er ikke kjent for raske remiser, og har mange ganger presset og presset i veldig jevne stillinger. Toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdal stusser over Carlsens valg.

— Jeg synes det er merkelig at Magnus spiller slik, men det betyr vel han synes det er best, sier Tisdall.

LEST DENNE? Da Carlsen hørte NRK-profilen Torstein Baes kommentarer, kom han med en freidig replikk.

Hammer med løfte til seerne

Første forsøk på å skille VM-rivalene onsdag, er fire hurtigsjakkpartier. Dersom én av spillerne klarer minst 2,5 poeng, det vil si for eksempel én seier og tre remis, er vedkommende verdensmester. Dersom hurtigsjakkrunden ender 2-2, blir det lynsjakk.

Det er denne tidsnøddramatikken som altså er konsekvensen av mandagens omstridte remis. Hammer tror folks oppfatning av parti 12 vil avhenge av det endelige utfallet onsdag.

— Dersom Magnus vinner nå, blir han genierklært. Dersom han taper, blir det en nedtur, sier Hammer.

Han har allerede i mange dager sagt at omspill er et drømmescenario sett ut fra et underholdningsperspektiv. Hammer har nå følgende melding til TV-seere:

— Det blir fartsfylt, det blir store tabber, det blir frustrasjon, sinne og glede. Vi får avgjørelsen den onsdagen.

  • Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: