Med sorte brikker klarte Carlsen onsdag å sette et hardt press på Anand, i det som ble VMs første virkelige maratonkamp. Men etter seks timers spill og 64 trekk hver ble de to enige om remis for fjerde kamp på rad.

Dermed er det fortsatt status quo i VM-finalen, og vi venter ennå på første seier til én av de to VM-finalistene i indiske Chennai.

— Jeg hadde en god mulighet i dag, men Anand klarte å finne krefter til kjempe hardt. Det er skuffende, for jeg hadde en god posisjon , slo Carlsen fast på pressekonferansen etter kampen.

— Men det ble en bra kamp ut av det, la nordmannen til.

LES OGSÅ:

Kjent åpning

Anand valgte å starte med en såkalt spansk åpning, en av de mest brukte åpningene i sjakk. Som forsvar valgte Carlsen en «Berlin-mur». Dermed var begge de to VM-finalistene uten sine dronninger allerede etter to minutter og åtte trekk av torsdagens VM-kamp, den fjerde i rekken.

De to første partiene i VM var unnagjort på mellom 60 og 90 minutter. Tirsdag holdt de på vesentlig lengre. Det samme ble altså tilfelle onsdag da mer enn seks timer måtte til for å avgjøre partiet.

LES OGSÅ:

Tempoet i kampene har variert stort de tre første spilledagene. Onsdag var de to tilbake til et meget raskt tempo i starten av kampen. Carlsen virket selvsikker og samtidig godt forberedt på partiet. Carlsen byttet vekk én løper og én springer tidlig, og tok samtidig begge Anands springere ut av spillet.

— Det skjedde noe rart for meg i starten. Jeg holdt på å rote det til med et par ulogiske trekk, sa en selvkritisk Anand på pressekonferansen.

Hurtig start

Men etter at begge hadde gjort unna 13 trekk i rekordtempo, så begynte begge å ta seg bedre tid til hvert trekk. Anand tok seg god til for å tenke ut hvor han skulle ta veien videre, og sørget for at Carlsen ble stående igjen med betraktelig mer tid på klokka.

I de tre første kampene har de to slitt med å skaffe seg et overtak i form av flere brikker enn motstanderen. Men onsdag fikk Carlsen en enkel mulighet til å sette én av Anands bønder ut av spill, uten at inderen kunne svare. Dermed hadde nordmannen seks bønder mot inderens fem da litt over en time var spilt.

Der nordmannen hadde nok med å berge remis med hvite brikker i tredje parti tirsdag, var en bonde ekstra det som skulle til for å skaffe ham overtaket onsdag. Men Anand forsvarte seg klokt, og selv om Carlsen hadde et overtall av brikker, klarte ikke nordmannen umiddelbart å få sin indiske motstander i kne.

Bondekamp

Etter 35 trekk fikk Carlsen muligheten til å ta enda en av Anands bønder, uten at inderen kunne gjøre det samme med Carlsens sorte brikker. Dermed spilte nordmannen med to bønder flere. Samtidig hadde Anand betydelig kortere tid igjen på klokka. Men siden spillerne får 60 ekstra minutter etter 40 trekk, ble klokka ikke den største trusselen for hjemmehåpet.

Men dessverre for Carlsen klarte han ikke å utnytte sitt tallmessig overtak. Anand klarte å ta én av Carlsens bønder, og brikkene stod i en posisjon som antydet av en ny remis kunne være nær. Men begge tok seg nå god tid til å tenke fram sine neste trekk i en stilling hvor en liten feil kunne ha avgjort hele VM.

Spennende avslutning

Carlsen klarte imidlertid å skaffe tilbake et visst overtak, som gjorde at Anand var nødt til å bruke lengre tid enn nordmannen. Klokka tikket fort for inderen. Nytt tidspåfyll ventet ikke før ved trekk 60, men allerede etter 45 trekk hadde han brukt opp halvparten av timen han fikk fem trekk tidligere.

Etter det fulgte et pasiar hvor begge forsøkte å bruke sine to tårn til å sette mest press på motstanderen. Carlsen var mest offensiv, men Anand klarte godt å forsvare seg. Igjen var imidlertid klokka en ubehagelig motstander for det 43-årige hjemmehåpet. Men han rundet til slutt 60 trekk, og fikk dermed mer tid på klokka.

Etter det forsvant også brikkene i hurtig rekkefølge. Carlsen hadde stadig sitt overtak med én bonde mer , men sa seg fornøyd med remis etter en dag hvor han klarte å sette hardt press på Anand.

Den lange kampen ble også gjenstand for spørsmål på pressekonferansen. Carlsen fikk spørsmål om han følte seg sliten etter maratonkampen.

— Det går bra. Det er tross alt hviledagen i morgen. Og vi spiller jo om verdensmestertittelen, så jeg skal klare det, sa Carlsen mens Anand smilende nikket ved hans side.

Torsdag er det hviledag, før parti fem spilles fredag.

Fakta om sjakk-VM:

  • Kampene spilles på Hyatt Regency hotell i Chennai, India.

  • Dette er Magnus Carlsens første VM-finale i sjakk.

  • Vinneren kåres i løpet av 12 partier. Er det da likt, spilles det ekstra partier til en vinner kan kåres.

  • Ved seier gis det 1 poeng. Remis (uavgjort) gir 0,5 poeng til hver spiller. Tap gir 0 poeng.

  • En vinner er kåret når en spiller har 6,5 poeng, og dermed ikke kan tas igjen av den andre.

  • Første kamp spilles lørdag 9. november. Magnus Carlsen har hvite brikker i kamp 1, 3, 5, 8, 10 og 12. * Alle kampene starter 10.30 norsk tid. Da er klokka 15.00 i Chennai.