Renndirektør Walter Hofer. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Moldenseren hører til dem som synes det er topp å se Anders Bardal, Anders Jacobsen og de andre utøverne i aksjon i verdenscupen og hoppuka. Han har likt skihopping fra han var liten og hoppet selv, som mange andre barn har gjort.

Få hadde imidlertid trodd at han skulle ha en innvirkning på hvordan skihopping vises på TV i dag. Men det har han.

Møte med Hofer

Renndirektør Walter Hofer i Det internasjonale skiforbundet forteller hvordan det henger sammen:

— Sist år i Holmenkollen spurte Nesbø om et møte med meg. Vi arrangerte derfor en lunsj, fordi han ønsket å forklare at skihopping har en dramaturgi som kan bli mye bedre.

— Nesbø fortalte at han mente det var mange idretter som klarte å fremstille sporten på en bedre måte for TV-seerne og han mente at vår idrett hadde komponenter for å få til dette. Han hadde rett.

- Hva slags forandringer tenkte han på?

— Nesbø mente at dommeravgjørelsene kan presenteres på en mer synlig måte, slik at det blir mer spenning rundt hvor langt de aktive hopper og hvor mange poeng de må ha for å ta ledelsen. Han mente at vi burde ha mer feiring av dette, og allerede i Engelberg i år introduserte vi laserlinjen som viser hvor langt de aktive må hoppe for å ta seg til teten. Det handler om grafisk fremstilling, animasjonen, som Nesbø blant annet var opptatt av og som vi har gjort noe med, sier Hofer.

Slike linjer er til nå lagt på i TV-sendinger, men i hoppuka har publikum i bakken også fått denne hjelpen.

— Linjen er blitt en uunnværlig hjelp for TV-kommentatorer og TV-seere. Jeg er svært glad for at vi nå kan gi også dem som er til stede på arenaen anledning til å dra nytte av det, har renndirektør Hofer tidligere sagt, ifølge NTB.

Hofer forteller aftenposten.no om flere innspill fra Nesbø:

— Han ville også at de fem dommerne skal bli mer synlige, og det skal vi prøve å få til etter hvert. De må presenteres på en bedre måte, sier mektige Hofer om de fem som sitter i tårnet, og som for de fleste bare er navn og ikke ansikter.

Må videre

Hofer har prøvd å utvikle hoppsporten steg for steg gjennom mange år, og er glad for at Nesbø har engasjert seg.

-Ja, jeg likte hans råd og han har hatt innflytelse på mitt arbeid. Nå snakker vi om «beatline», den linjen som vises på TV – dit hopperne må lande for å være lengst, og «beatscore», poengene som de også må slå for å ta ledelsen.

I hoppuka er det duellhopping mann mot mann i første runde, og det er spesielt akkurat for denne turneringen.

Derfor er det først i finalen at TV-seerne får disse grafiske fremstillingene på TV.

Hofer forteller at arbeidet fortsetter med å gjøre idretten enda mer engasjerende for dem som ser på.

-Vi ønsker at dommernes arbeid skal bli mer transparent, sier Hofer, som har tro på at diskusjoner rundt karaktergivning kan få tilskuerne til å bli enda mer engasjert. Dommeravgjørelser i fotball fører ofte til et engasjement mange idretter ønsker seg.

- Kjente du Nesbø fra før?

-Jeg hadde aldri møtt ham, men visste at han er en bestselger.