FØLG PREMIE LEAGUE-RUNDEN FRA 13.00: HER

I 2003 pakket et av Barcelona-akademiet La Masias største talenter sakene og satte kursen mot London. Cesc Fàbregas var frustrert over at han ikke steg like fort i gradene i Barcelona-systemet som jevnaldrende Lionel Messi.

Fàbregas levde et beskjedent liv etter at han flyttet til England som 16-åring, og bodde i en leilighet i Barnet utenfor London. Det skulle imidlertid ikke ta så lang tid før Fàbregas begynte å gjøre seg bemerket på balløya.

Han debuterte for Arsenal i en ligacupkamp mot Rotherham i oktober 2003, og katalaneren skulle få en kometkarriere i London-klubben.

Fra 2005-06-sesongen var han selvskreven i Arsène Wengers startoppstilling, og i november 2008 fikk han kapteinsbindet, i en alder av 21 år.

Lykkelig Arsenal-gutt

Fàbregas' utdannelse i Barcelona gjorde han godt rustet til å tilpasse seg Arsenals ballbesittende spillestil.

Cesc Fàbregas fikk raskt sjansen i Arsenal av Arsène Wenger. Her i duell med Charltons Bryan Hughes i desember 2006. Foto: REUTERS

— Spillestilen vår gjør meg så lykkelig. Når jeg går hjem kan jeg slappe av og nyte det på TV, for alle målene våre i dag var flotte mål, sa Fàbregas etter en 4-0-seier mot Reading i 2006.Etter at Thierry Henry forlot Arsenal for Barcelona i 2007 skulle Fàbregas befeste sin posisjon som Arsenals beste spiller. Flere ganger uttrykte han sin kjærlighet for klubben, og han feiret mange mål med å kysse merket.

DIREKTE 15.05: Chelsea-Arsenal

Fàbregas hadde imidlertid en livslang ambisjon om å spille for Barcelonas førstelag, og etter en overgangssaga som varte i årevis signerte han for Barcelona i 2011. Mange Arsenal-supportere hadde forståelse for at Fàbregas ønsket å spille for Barcelona. Valget Fàbregas gjorde etter tre ujevne sesonger i Barcelona var neppe like lett å svelge for Arsenal-fansen.

Kvelertak på Lampard

For selv om Fàbregas flere ganger har uttalt at han aldri ville signere for en annen engelsk klubb enn Arsenal, var det nettopp det 27-åringen gjorde 12. juni i år, da han ble presentert som ny Chelsea-spiller.

Chelsea - som hadde vært Arsenals største utfordrer i flere av sesongene Fàbregas spilte i Arsenal.

Ligacupfinalen i 2007 ble en het affære. Her fra slagsmålet i sluttminuttene. Frank Lampard og Cesc Fabregas til venstre. Foto: DIGITALSPORT

Chelsea — som beseiret Arsenal i ligacupfinalen i 2007, i en kamp der Fàbregas tok kvelertak på Chelseas Frank Lampard under et masseslagsmål i sluttminuttene.Det gjør det neppe noe lettere for Arsenal-fansen at Chelsea leder serien klart før Arsenal kommer på besøk søndag. José Mourinhos menn har sett fryktinngytende gode ut i sesonginnledningen, som har gitt 16 poeng av 18 mulige.

Fàbregas har sett ut som en av de mest åpenbare forsterkningene fra fjorårsesongen. Midtbanemaestroens kvalitet har vært åpenbar siden hans første minutter i Chelsea-trøyen.

I sesongåpningen mot Burnley styrte Fàbregas showet. Den utsøke pasningen i forkant av André Schürrles 2-1 mål oppsummerte Fábregas' kveld - og hans kvaliteter som spiller.

Mener Fàbregas foretrakk Arsenal

Få kjenner Fábregas' styrker bedre enn Arsène Wenger, men i opptakten til søndagens kamp hevder franskmannen likevel hardnakket at Arsenal ikke ønsket å hente Fábregas i sommer.

Cesc Fàbregas varierte i prestasjonene i Barcelona. Her feirer han et mål mot erkerival Real Madrid i cupsemfinalen i 2013. Foto: REUTERS

— Vi lette etter angrepspillere og defensive forsterkninger, ikke kreative midtbanespillere. De har vi mange av, sa Arsène Wenger på en pressekonferanse denne uken ifølge London Evening Standard.Det store spørsmålet som oppstår er det følgende: Hadde Fàbregas foretrukket å signere for Arsenal denne sommeren?

Det spørsmålet svarer José Mourinho og Arsène Wenger med vidt forskjellige versjoner.

Når spurt om Fàbregas foretrakk å returnere til Arsenal svarte Wenger «ja, definitivt», før han la til:

— Jeg vil ikke lage en stor sak ut av det. Man må akseptere at han forlot oss, den første seperasjonen var vanskelig for oss. Men etter det må du akseptere det, sa Wenger.

Snakket med Wenger

Arsenal skal ha hatt en opsjonsmulighet til å sikre seg midtbanespilleren i sommer, men ifølge Mourinho var det aldri aktuelt for Fàbregas å vende tilbake.

— Arsenal hadde en mulighet til å blande seg inn, men jeg tror ikke han var åpen for det. Han gikk veldig klart i vår retning. Det var en lett jobb for meg å overtale ham, sa Mourinho til BT Sport i juni.

Fàbregas var en av banens beste da Chelsea slo Burnley 3-1 i sesongåpningen. Foto: DIGITALSPORT

Etter overgangen i juni antydet Fàbregas at han undersøkte muligheten for å returnere til Arsenal i sommer.— Da jeg besluttet at min tid i Barcelona var over, så jeg etter det beste alternativet. Arsenal var den første muligheten på grunn av en klausul i kontrakten min. Vi snakket med Wenger, og han sa at de har dekning på den plassen med Özil, sa Fàbregas etter overgangen til Chelsea ifølge Sky Sports.

- Han er Chelsea

I opptakten til søndagens kamp benyttet Mourinho muligheten til å terge Arsenal-supporterne.

— Jeg tror han elsker Chelsea allerede. Han er så glad. Måten han spiller på, måten han er et medlem av troppen på, måten han bor i denne lille blå landsbyen. Det er som om han har vært her lenge. Hvis du spør ham om han angrer på overgangen, er jeg sikker på at han vil svare nei, sa Mourinho ifølge Daily Mail.

— Dersom du spør han hvor han tror han vil være om fem år, ville han sagt at han ser seg selv her om fem år. Han er Chelsea, sa Mourinho.

Arsène Wenger gjorde det klart denne uken at Fàbregas spiller foran ikke bare én, men to, managere som beundrer ham søndag.

— Når Cesc ser tilbake på sin karriere, vil han se at jeg og Arsenal hadde en veldig positive innflytelse på hans karriere. Jeg bærer ikke nag mot Fàbregas. Han er en person jeg elsker og en spiller jeg elsker, sier Wenger.