Oilers er nemlig best i det meste. Denne sesongen har de også vært klart best over lang tid.

Derfor kan laget sikre sitt første seriemesterskap på tre år mot tabelltoer og gullutfordrer Storhamar lørdag. Et gull Oilers-trener Petter Thoresen har siklet etter lenge.

— Det å vinne serien betyr veldig mye for meg. Det var også det første jeg ønsket å oppnå da jeg kom til Oilers i 2009. Vi har vært nære flere ganger, men bare klart i 2011/12-sesongen. Nå har vi sjansen igjen, sier Thoresen til Aftenbladet.

Vil gi tilbake

Tradisjonelt har NM-gullet hengt høyere og hatt større status enn et seriegull i norsk ishockey. Både Thoresen, sportslig leder Pål Higson og spillerne er imidlertid enige om at det er i ferd med å endre seg.

— For meg er det å bli seriemester kanskje den største idrettslige prestasjonen. Det handler om å være stabile og gode over lang tid, samt å skaffe seg et godt utgangspunkt til sluttspillet. Dessuten dreier det seg om å gi publikum valuta for støtten de har vist oss gjennom seks måneder, sier Oilers-treneren.

Etter en bunnsolid prestasjon mot Stjernen torsdag, har han en god magefølelse før seriefinalen. Og selv om Storhamar er ett av bare to lag som har slått Oilers i DNB Arena denne sesongen, beholder den rutinerte sjefen roen.

Ikke tilfeldig

Det har han også all grunn til. Det er nemlig ikke tilfeldig at Oilers har serieavslutningen i sin hule hånd. Her er noen av statistikkene serielederne topper før gullkampen:

*Flest tilskuere: 85.699 (4080 i gjennomsnitt)

*Flest poeng: 94. *To beste målvakter (antall baklengsmål i snitt): Ruben Smith (2,0) og Henrik Holm (2,1).

*Flest undertallsmål: 9. *Færrest baklengsmål: 86. *Flest hjemmeseirer: 19 (to tap).

*Flest seirer (selvfølgelig): 32. *Færrest ganger i undertall: 167. *Ligaens toppscorer: Josh Soares (28).

*Ligaens beste i +/-: Josh Soares (+37).

*Flest skudd på mål: 1622. *Største matchvinnere: Josh Soares (8) og Mathias Trettenes (7).

— Vi skulle gjerne toppet både overtall- og undertallsspill også, men jeg er fornøyd med utviklingen den siste tiden og ser at vi stadig forbedrer oss også her, sier Thoresen, som håper laget kan by opp til gulldans i DNB Arena lørdag kveld.

Avgjør gjerne hjemme

— Vi har fått en matchball, og den akter vi å utnytte. Vi pleier å være gode når vi må, sier Thoresen.

Også Dennis Sveum tror på gull.

— Det er deilig å vise at vi kan når det gjelder, og det betyr alt for oss å sikre gullet på hjemmebane. Det gir oss en ekstra gnist å møte vår største utfordrer, og det vil være utrolig digg og ekstra gledelig å slå dem for å bli seriemestere, sier den vikarierende kapteinen, som lengter etter et nytt seriegull.

— Det vil være ekstremt stort for oss. Vi har en ekstra utfordring med lange reiser til hver bortekamp, og det krever mye av oss å være like skarpe på fremmed is hver gang. For oss som bare har vunnet serien én gang er det viktig å klare det igjen, mener Sveum.

Smith starter igjen

Oilers starter med samme lagoppstilling som mot Stjernen i seriefinalen mot Storhamar. Det betyr også at Ruben Smith får fornyet tillit i buret mot gamleklubben. Etter en noe svak januar, er sisteskansen i ferd med å finne storformen.

— Jeg håper vi klarer å sikre gullet. Det kommer til å bli en herlig ramme rundt kampen, og det hadde vært herlig å avgjøre foran fansen. Det er viktig både for klubben og hver enkelt å vise at vi er best over 45 kamper, sier Smith, som gleder seg til kampen.

— Det er nå det gjelder, og det er nå det bruser i kroppen. Stemningen er som i sluttspillet. Nå må vi bare nyte øyeblikket!