— Ting tar tid, men nå føler jeg at vi har funnet den ideelle miksen av spillere, sier Hareide før kveldens Ullevaal-møte med hardt pressede Tyrkia, en kamp som kan sende Norge til et etterlengtet og kjærkomment mesterskap for første gang på åtte år.

I januar 2004 tok han over et fotballandslag som kanskje var mest kjent for tap, krangling og slåssing. Landslagssjefen gikk offensivt til verks, skulle "vinne folket", "spille offensiv fotball" og "ta Norge til mesterskap", men kom ikke nærmere enn to play-off-tap mot Tsjekkia i VM-kvalifiseringen senhøsten 2005. I debutåret brukte han hele 49 spillere. Da slaget om en VM-plass i 2006 var tapt, hadde 68 spillere fått prøve seg under Hareide.

Siden den første januarkampen i Hongkong i 2004 har sjefen brukt totalt 87 spillere. Hareide forholder seg kun til de 46 som har spilt de 22 kampene i kvalifiseringen for 2006-VM og 2008-EM.

- Januarturene var mest for å prøve ut, vi stilte med et tilnærmet ligalandslag. I den siste januarturen til USA klarte vi nesten ikke å stille lag, forteller Hareide.

Stamme i laget

Han har mistet noen spillere underveis, samtidig som andre er blitt utsatt for aldringsprosessen. Men stammen i laget - med John Carew, John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen, Martin Andresen og Steffen Iversen - har vært med hele veien.

- Det tar alltid tid å bygge en gruppe. Nå er vi blitt fire år eldre og mer samspilte. Men det viktigste for at vi nå har fremgang, tror jeg er den store trivselsfaktoren som er bygd opp under Åge. Jeg tror ikke det finnes noe annet landslag i hele verden der trivselsfaktoren er så stor som hos oss. Taktikk og alt det der er veldig viktig, men hvis man trives sammen, vil det også fungere - der har Åge gjort en veldig god jobb, sier Carew til Aftenposten.

— Det som gikk igjen de første årene, var at vi var gode på bortebane, når motstanderen måtte styre kampene, vi kunne kontre og opptre solid defensivt - som vi har gjort hele veien. Men vi slet når motstanderen la seg og vi måtte føre kampene. Da Åge la om til 4-3-3 før kampene mot Malta og Ungarn i juni, fikk vi endelig uttelling. Det skled bedre for oss, og stilen passet oss bedre. Samtidig er spillerne blitt bedre kjent i løpet av de fire siste årene. Nå er troppen relativt stabil, sier landslagskaptein Martin Andresen, som mister både kveldens hjemmekamp mot Tyrkia og onsdagens bortemøte mot Malta på grunn av kneskade.

Han roser Hareide for hans urokkelige tro, selv om det i perioder har stormet.

- Når lederen har stor tro, smitter det over på disiplene. Og Åge er veldig tydelig på hvordan han vil ha det, sier Andresen.

Spilte i Åges debut

Midtstopper Brede Hangeland spilte fra start i Hareides aller første landskamp, da Norge vant 3-0 over Sverige i Hongkong 21. januar 2004. Det første året var han inn og ut av troppen, men EM-kvalifiseringen har han spilt mest av samtlige - alle minutter i alle 10 kamper.

- Åge har hele tiden stått fast på det han har trodd på, selv om det gikk trått i starten. Han er et smittende vesen, er en vinnertype og har en tro som har påvirket oss. Får vi trent mange nok ganger sammen vil det gi resultater til slutt, sier Hangeland.

København-stopperen kaller seg selv realist. Og mener et fotballand som Norge aldri kan måle seg med fotballandene med de store individuelle stjernene.

— For at Norge skal gå til EM, kreves det et kollektiv og lag med stor L, det tar tid å bygge opp. Åge har over tid jobbet med spillestilen og at den skal passe til spillermateriellet, nå kan han høste fruktene av det. Da snakker jeg om klassiske ting som kompakt forsvar, kontringer og måten du spiller ballen på i lengderetningen. Men ikke minst har han vært flink til å utvikle spisskompetansen i laget, fremhever Hangeland.

Her er alle spillerne Hareide har benyttet:

Morten Gamst Pedersen (20 kvalikkamper)

John Arne Riise (19 kamper)

John Carew (18 kamper)

Erik Hagen (18 kamper)

Martin Andresen (17 kamper)

Steffen Iversen (17 kamper)

Thomas Myhre (16 kamper)

Brede Hangeland (14 kamper)

Jan Gunnar Solli (14 kamper)

Kristofer Hæstad (13 kamper)

Daniel Braaten (9 kamper)

Christian Grindheim (9 kamper)

Thorstein Helstad (9 kamper)

André Bergdølmo (8 kamper)

Claus Lundekvam (8 kamper)

Fredrik Strømstad (8 kamper)

Frode Johnsen (7 kamper)

Sigurd Rushfeldt (7 kamper)

Jarl André Storbæk (7 kamper)

Tommy Svindal Larsen (5 kamper)

Håkon Opdal (5 kamper)

Bjørn Helge Riise (5 kamper)

Vidar Riseth (5 kamper)

Ole Martin Årst (5 kamper)

Magne Hoseth (4 kamper)

Jon Inge Høiland (4 kamper)

Marius Johnsen (4 kamper)

Simen Brenne (3 kamper)

Anders Rambekk (3 kamper)

Ole Gunnar Solskjær (3 kamper)

Jan-Derek Sørensen (3 kamper)

Azar Karadas (2 kamper)

Petter Rudi (2 kamper)

Christer Basma (1 kamp)

John Anders Bjørkøy (1 kamp)

Bård Borgersen (1 kamp)

Ardian Gashi (1 kamp)

Daniel Fredheim Holm (1 kamp)

Espen Johnsen (1 kamp)

Frode Kippe (1 kamp)

Erik Nevland (1 kamp)

Per Ciljan Skjelbredb (1 kamp)

Alex Valencia (1 kamp)

Kjetil Wæhler (1 kamp)

Alexander Ødegaard (1 kamp)

Egil Østenstad (1 kamp)