Den aller første meldingen jeg fikk på mobiltelefonen kom for tre år siden, og det har ikke roet seg. Det blir fort 10-15 meldinger i løpet av en kveld, sier Roy Helge Olsen.

Å være navnebror med en kjendis kan by på mange hyggelige reaksjoner og opplevelser. Å ende opp med samme navn som en fotballdommer, er en helt annen diskusjon. Står du i tillegg oppført i telefonregistrert, er du garanter meldinger av den mindre høflige sorten.

Som altså Roy Helge Olsen på Sortland i Nordland har fått erfare.

Truet på livet

Hans navn dukker opp først om du søker i telefonregistret. Det er nok til at overopphetede supportere forveksler ham med dommeren. Jevnlig piper SMS-meldingene med "idiot", "tulling", "er du blind", "straffe — hva?" og andre uttrykk transportert rett fra det innerste sjelsliv til rasende fotballfans. Mekanikeren har også blitt oppringt av en rasende kvinnelig Fredrikstad-supporter som rett og slett truet ham på livet.

— Selv om jeg forklarte FFK-supporteren om at jeg ikke var den Roy Helge Olsen hun trodde, ga hun seg ikke. Kort tid etter at hun hadde lagt på ringte hun opp igjen - og fortsatte utskjellingen. Hun skrek noe om at "aldri i livet om Fredrikstad skulle hatt straffe mot seg".

Sent og alkohol.

Mobiltrafikken er spesielt stor rett etter en fotballrunde i eliteserien, og når klokken begynner å nærme seg midnatt. Kombinasjonen alkohol og fotball gir full tenning. Meldingene er ikke til å misforstå.

— Det er ikke så veldig mye positivt, nei. Men ærlig talt, jeg bare ler av hele greia. Og jeg kan jo ikke akkurat skifte navn. Kona har jo Larsen til etternavn, så hva er da vitsen, sier han og smiler.

- Svarer du på noen av meldingene?

— Nei, jeg prøver å holde meg unna det meste.

For Sortland-Olsen er ikke spesielt fotballinteressert, men han begynner å bli nysgjerrig på hvem denne Dommer-Olsen egentlig er.

— Han er vel ingen god dommer så mye kjeft jeg mottar på hans vegne.

Får mange meldinger

Dommer Roy Helge Olsen slipper heller ikke unna SMS-meldinger fra fotballfans.

— Jeg har ikke akkurat telt dem. Stort sett sletter jeg dem med en gang, men det har vært flere enn 20 meldinger på en kveld, sier fotballdommeren som debuterte i 1979 og har dømt 226 eliteseriekamper.

- Det er vel ikke akkurat honnørord du mottar?

— Noen er helt absurde, mens annet er hat og ytringer om at folk skal drepe meg. Men jeg tar det ikke innover meg, og har aldri politianmeldt noe.

Dommer-Olsen kan imidlertid trøste Sortland-Olsen med at han ikke skal dømme mer denne sesongen. Om kort tid reiser nemlig den erfarne fotballdommeren til Kosovo for å jobbe der.

— Da får nok min navnebror endelig fred!