I fjor var det 6831 tilskuere i snitt på kampene i eliteserien. Det er det laveste tilskuertallet på 10 år – ikke siden 2003 har det vært så skralt med skuelystne i vår øverste fotballiga.

6831 tilskuere er basert på antall solgte billetter – ikke hvor mange hoder som faktisk befinner seg inne på stadion. Antallet reelle tilskuere er med andre ord enda lavere.

Vi har ringt rundt til alle de 16 supporterklubbene i eliteserien, og stilt dem følgende spørsmål:

— Hvorfor går ikke folk på stadion lenger, hva skal til for å snu nedgangen?

Og vi har fått følgende svar:

Aalesund

Nestleder og presseansvarlig i Stormen Support, Lone Thorvik

— Publikum er for kravstore. Er du en ekte supporter går du på stadion uansett. Du er der i tykt og tynt.

Bodø/Glimt

Leder i Den gule horde, Ada Krutnes

— Prisene for en familie på kamp er blitt så høye at mange ser på det som for dyrt for to timer moro. Nå er vi så heldige at klubben vår har holdt prisene som de var før opprykket, så vi håper selvfølgelig det hjelper. Ellers er det opp til lagene å lage underholdning folk er interessert i å betale for å se, administrasjonene må finne nye metoder for å friste folket til stadion, og samtidig kommunisere med supporterne som kanskje er de som vet mest om hvordan man får folk til å møte opp og engasjere seg. Vi sitter med kunnskap, overraskende nok.

Brann

Roger Lillebøe-Hansen Foto: Odd Mehus

Leder i Bataljonen, Roger Lillebøe-Hansen— Et vanvittig omfattende spørsmål. Den som har svaret på det blir mangemillionær. Men NFF kan ikke kreve Europaliga-standard på alle kampene, en må tillate lokale tilpasninger. At det spilles fin fotball og at det er tilrettelagt for folk på stadion er viktig.

Haugesund

Leder i Maakeberget, Arild Flesjå

— Det er for mye TV-fotball, folk liker sofaen, men først og fremst må laget ditt kjempe høyt oppe på tabellen.

Lillestrøm

Leder i Kanari-Fansen, Kenneth Kvebek

— Det er mange grunner til nedgangen, men en av de viktigste grunnene er uforutsigbarhet når det gjelder kamptidspunkter. Søndag kl. 18 er det beste tidspunktet. Og når LSK har fire hjemmekamper som spilles søndag kl. 18 i løpet av 2013 og to av disse er de to siste som ikke kan flyttes, sier det seg selv at det blir vanskelig å få folk på kamp.

Molde

Leder i Tornekrattet, Eivind Aanes

— Fordi det er lettvint å bli sittende i sofaen eller godstolen. Klubber må tenke nytt og levere en bedre helhetspakke for supportere.

Odd

Talsmann i Oddrane, Emil Sølyst

— NFF har solgt sjelen sin. Serien starter for tidlig på året, når man i stedet kan se kampene i en god og varm stue. Man får alt på TV. NFF raserer norsk fotball med hvordan de selger rettighetene.

Rosenborg

Også Rosenborg opplever tilskuersvikt. Foto: Andr� Berntsen

Leder i Kjernen, Kenneth T. Kjelsnes— TV-eksponering er en viktig grunn. I dag kan man nesten se alle kampene hjemmefra. Så har du stor konkurranse fra andre ligaer. I tillegg er alt blitt så uforutsigbart. Det er for mange kamptidspunkt, og spilledatoer avklares for sent. Og så er det blitt dyrt, spesielt for familier.

Sandnes Ulf

Leder i Gaukereiret, Martin Gjesdal

— Hovedtiltaket man kunne gjort, var at det kun var mulig for meg som Ulf-supporter å se bortekampene på TV. Altså at jeg måtte se hjemmekampene på stadion for å få sett kampen. Det er for enkelt og komfortabelt å velge sofa og TV foran å dra til et forblåst stadion.

Sarpsborg 08

Leder i Fossefallet, Kjetil Frøne

— Det er veldig vanskelig å si. Folk kan ikke klage på fasilitetene i hvert fall. Hvis norske klubber hadde hatt litt mer suksess i Europa hadde kanskje det hjulpet på interessen.

Sogndal

Leder i Saftkokaradn, Vidar Vadseth

— I Sogndal ligger vi ganske stabilt. Men generelt bør det bli lavere billettpriser, spesielt for familier kanskje. Når man må ut med en tusenlapp for å gå på kamp med familien, blir det lett å velge TV. Kanskje det hadde gått an å kjøpe klippekort til fem eller ti kamper, til rabattert pris.

Stabæk

Leder i Stabæk Support, Gjermund Baklien Skaar

— Det grunnleggende er å endre mentalitet. Fotballen skal være en publikumsidrett, ikke en TV-idrett. Når er det folk ønsker å gå på stadion? Sett opp kampene da, og ikke når det passer TV-selskapene best. En annen ting som er viktig er at det skapes en sterk klubbtilhørighet, slik som med Brann i Bergen.

Start

Talsmann i Tigerberget, Kenneth Mayer

— Det høres gjerne sykt ut, men TV-tilbudet er for bra. Og så tror jeg det er viktig med flere lokale spillere.

Strømsgodset

Leder i Godsetunionen, Marius Paulsen Andreassen

— Jeg tror det er en sammenheng mellom priser og kamptidspunkt. Vi burde se mer på den tyske modellen, med faste rammer og flest kamper i helgene, samt differensierte billettpriser ut fra hvor man sitter på tribunen.

Viking

Leder i VikingHordene, Geir Inge Fiskebekk

— Her er det mange faktorer, og jeg sitter ikke med fasit. Selv er jeg født inn i velstand, og de siste 20 årene er det blitt enda «verre». For at folk skal gidde å gå på stadion må man ha et vinnerlag, og det må være bedre komfort enn det er i dag. I tillegg må man få bort usikkerheten rundt kamptidspunkt. Det er en kjempeskandale at TV-selskapene bestemmer så mye og at oppsettene kommer så sent. En annen ting er jo at det vises for mye fotball på TV.

Vålerenga

Talsmann i Klanen, Christian Kjellsen

— Det er for mange kampdager- og tidspunkter. Det gir lite forutsigbarhet, det flyter. Det er ikke gratis pølse eller lavere billettpriser som skal til.

Fakta:

Tilskuerutvikling eliteserien 2000-2013, snitt:

2000: 5721

2001: 5552

2002: 6202

2003: 6587

2004: 7968

2005: 9490

2006: 9097

2007: 10.521

2008: 9812

2009: 8966

2010: 8125

2011: 7995

2012: 7014

2013: 6831

Følg Sportsdøgnet her