I sitt tredje verdenscuprenn i karrieren fikk Heming-gutten for første gang teste seg i verdens heftigste utforbakke i Kitzbühel i søndagens renn, utsatt fra dagen før. Han var blant de raskeste på toppen, kun to hundredeler bak vinneren Beat Feuz ved første passering, og til slutt ble det en overraskende sterk 16. plass på Henrik Røa.

– Det var sykt moro. Det er gøy at det skjer første gang jeg kjører i Kitzbühel, så jeg klarer ikke helt å tro hva som har skjedd nå, sier Røa til VG etter målgang.

Oslo-gutten jobber til vanlig med å levere mat for Foodora, en hjemkjøringstjeneste for takeaway-bestillinger av mat fra restauranter. Røa har ikke plass på landslaget og må derfor finansiere skikjøring av egen lommebok. Før jul fikk han verdenscupdebuten i Val Gardena. Da ble han nummer 49 i super-G og 46 i utfor. Søndag smilte han bredt i målområdet etter å ha sanket verdensuppoeng for første gang, attpåtil i legendariske «Die Streif».

– Hvis man presterer bra i verdenscupen så er jo det en god søknad til plass på landslaget igjen. Sånn sett vil det se litt lysere ut fremover med tanke på Foodora-jobben, sier overraskelsesmannen.

Røa har med dagens prestasjon lagt inn en god søknad om å få kjøre VM som kommer i februar. Men han er heller måteholden om han tør å håpe på en plass:

– Det har vi ikke snakket noe om, så jeg får bare se hva som skjer videre. Men det hadde jo vært gøy å få med seg et VM, selvfølgelig.

Sportssjef Claus Ryste er med og tar avgjørelsen om «amatøren» Røa kan bli med til mesterskapet i Cortina. Nå kan det skje.

– Han kjørte seg helt klart inn i VM-diskusjonen i dag. Fantastisk debut i Kitzbühel, melder Ryste til VG.

Veteranen Kjetil Jansrud kjørte derimot sitt 28. fartsrenn i Kitzbühel i verdenscupen, uten at han fikk rutinen til å telle. Han måtte dessuten starte i et tåkehav på toppen av utforbakken og tapte mye tid. Han klarte heller ikke å kjøre inn noe i den nedre delen og kom i mål som nest siste mann. Til slutt ble han nummer 26.

– Tåken var grei og man ser ikke så mye i Kitzbühel uansett, sa Jansrud til TV 2 etter målgang og fortsatte:

– I dag er det noe som ikke stemmer. Jeg merker at jeg ikke får den flyten jeg ønsker nedover, men jeg trodde ikke jeg skulle være så mye som to sekunder bak i mål. Det stemmer ikke helt nå, dessverre, konstaterte Jansrud.

Sveitsiske Beat Feuz som kom seg raskest ned Die Streif og sikret seg sin andre strake utforseier i Kitzbühel. Han vant også fredagens utforrenn i samme bakke. Sveitseren vant med +0.17 foran franske Johan Clarey og +0.38 på østerrikske Matthias Mayer. Mandag er det super-G.

Det var heldigvis ingen store og stygge fall i dagens utforrenn i motsetning til på fredag, hvor både Ryan Cochran-Siegle og Urs Kryenbühl ble fraktet med helikopter til sykehus: