På et allmøte for Olympiatoppens ansatte ble det i dag orientert om at toppidrettsjef Jarle Aambø trekker seg frivillig.

Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité innkalte fredag morgen til pressekonferanse på Olympiatoppen kl. 12.00. Den ble ledet av idrettspresident Børre Rognlien. Generalsekretær Inge Andersen, avtroppende toppidrettssjef Jarle Aambø og den nye toppidrettssjefen var også til stede.

– Jarle Aambø har vært tilknyttet Olympiatoppen i 20 år, hvorav de siste ni som en dyktig toppidrettssjef. De siste månedene har han, generalsekretær Inge Andersen og jeg forsøkt å finne en ny rolle til ham, åpnet idrettspresident Børre Rognlien med å si.

Slutter om en måned

Aambø skal fortsette å jobbe i tilknytning til norsk idrett. Han vil nå gå over i en stilling knyttet opp mot NIFs og Olympiatoppens arbeid med å utvikle prestasjonskultur. Helt konkret skal han i første omgang jobbe med å videreutvikle «Prestasjonsklyngen», som er et samarbeid mellom Olympiatoppen, Den Norske Opera & Ballett, en forskningsinstitusjon og en næringslivspartner, hvor partene skal drive utvikling på tvers av organisasjonene, og skape arenaer, møteplasser og debatt for å styrke prestasjonskulturen i samfunnet.

– Jeg har alltid sagt at jeg ikke skulle bli pensjonist som toppidrettssjef. Jeg har hatt fantastisk spennende og utfordrende år, og det er det som sitter igjen som hovedinntrykk fra disse årene. Nå ønsker jeg å utvikle Olympiatoppen-modellen videre. Jeg er veldig glad for at jeg har fått muligheten til å gå videre i dette opplegget, sier Jarle Aambø.

Det såkalte Tvedt-utvalget har etter den svake norske innsatsen i London-OL i fjor evaluert norsk toppidrett grundig. Utvalget la frem Tvedt-rapporten tidligere i år, og den inneholdt kraftig kritikk av Olympiatoppens ledelse. Den skal legges ut til tett oppfølging i Olympiatoppen. Rapporten mener blant annet det er mulig å få mer ut av pengene enn hittil, mens Olympiatoppen mener de trenger 20-25 friske millioner kroner per år.

Aambø vil fungere i toppidrettssjef-stillingen til 16. september.

– Under Jarles ledelse har Norge tatt 61 medaljer i sommer— og vinter-OL. Det er en prestasjon det står respekt av, sier Inge Andersen.

Han er fornøyd med at Aambø vil fortsette i idrettsbevegelsen.

– Vi har hatt grundige samtaler for å ivareta Jarle som menneske, men også for å ta vare på kompetansen hans. Nå går han inn i et helt nytt prosjekt, som ingen har gjort noe i nærheten av. Det er veldig spennende arbeid, sier Andersen.

Øvrebø til etter Sotsji

Tore Øvrebø blir konstituert som toppidrettssjef, frem til en varig løsning blir funnet.

– Vi går ikke i gang med arbeidet med å finne en ny før OL og Paralympics i Sotsji er ferdig, sier Andersen.

Øvrebø har ledet arbeidet med å forberede OL i Sotsji for Olympiatoppen.

– Slik er vi sikret god kontinuitet, sier Andersen.

Tore Øvrebø har jobbet i Olympiatoppen siden 2004. – Nå blir jeg konstituert. Det oppfatter jeg som enten en prøvetid eller en mellomtid. Sammen må vi finne ut av det. Jeg er ikke spesielt lykkelig for at Jarle gir seg. Jeg ble selv ansatt av Jarle, like etter at han ble toppidrettssjef. Da kom jeg fra jobben som landsalgstrener i roing. Vi er ikke glad for at Jarle slutter, men vi vet at Jarle begynner med noe han har veldig lyst til. Det er en trøst, sier Øvrebø.

At Aambø slutter bare seks måneder før OL i Russland, har den avtroppende sjefen hvilepuls på.

– OL kommer tett, så det er alltid kort tid. Vi har en veldig god organisasjon, med flinke folk, så jeg er trygg på at dette skal gå bra, sier Aambø til TV 2.