MINSK (aftenposten.no): Mens gatene i den hviterussiske hovedstaden Minsk fredag kveld var fulle av jublende folk og luften ble flerret av fyrverkeri, rop og tuting fra biler, tok de norske hockeyguttene det rolig før dagens VM-åpning mot Italia.

Hviterussland feiret «Seiersdagen», Norge ladet opp til det som bli en seiersdag.

Da Aftenposten fikk audiens på det luksuriøse spillerhotellet Renaissance i går kveld, var det en spent, men innbitt gjeng, som tuslet først inn i, så ut av restauranten etter middag.

For etter mange, lange uker med hardkjør og terping i «Camp Roy», handler nå alt om å slå Italia i åpningskampen i VM. Det er nøkkelkampen som kan holde nedrykksspøkelset unna, men også en kamp som med maks uflaks kan sende Norge ned i B-puljen, eller divisjon 1 som det heter (A-VM kalles elitedivisjonen).

Der har ikke Norge vært siden 2005, og landslagssjefen, som står ved roret i sitt 13. mesterskap, har staket ut en kurs som skal unngå degradering.

— Vi har fått gjort det vi skal, alt har gått etter planen og vært fint etter at vi kom ned hit til Minsk på onsdag, og vi er så godt forberedt som mulig. Alle er komfortable med hvordan skal spille og hvilken rolle de har i laget. Vi er klare, sier Johansen til Aftenposten og smiler.

  • LES OGSÅ:

- Vi må være desperate for å klare dette

Og uttrykket «old, but gold» gjelder for Norge.

— Vi har en skadefri tropp som alle er innstilt på å gjøre jobben 100 prosent for laget. Det har vi snakket mye om. Så når det gjelder innstilling er vi der vi skal være. Det er god energi i gruppen, alle er klare til å gå inn i turneringen. Så får vi se hvordan det blir, sier landslagssjefen.

De viktige bjelkene

Med fem forfall pluss at Mats Zuccarello er opptatt med NHL-sluttspill, er det ikke noe toppet norsk lag som skal i aksjon klokken 11.45 i dag.

— Slik det har blitt denne gangen, med så mange debutanter i laget, må alle bidra. Alle. Vi kan ikke tillate oss at noen lener seg på andre. Alle må spille på sitt aller beste for at vi skal prestere optimalt. Men vi har jo noen bærebjelker i laget som blir viktige, sier Johansen.

Det er spillere som keeper Lars Haugen (som til daglig spiller i Dinamo Minsk og er på hjemmebane), backen og «maskinen» Jonas Holøs, kaptein Anders Bastiansen, kraftpluggen og målscoreren Per-Åge Skrøder og Mathis Olimb.

Jonas Holøs kommer til å få mye spilletid i hver eneste kamp, spesielt ettersom Ole-Kristian Tollefsen er blant dem som meldte avbud.

— Kroppen kjennes ut som den er 25 år, ung og fin, så dette bør gå bra, sier 35 år gamle Skrøder og gliser godt.

— Vi har lagt bak oss en lang og god oppkjøring, og du trenger ikke lure på om vi har fått kjørt oss. For det har vi. Men utviklingen har vært fin. Her nede synes jeg treningene har vært gode, det er mange som er på hugget og som har ventet på at det skal komme i gang. Selv er jeg klar for å bidra og dra lasset og jeg føler meg bra, fortsetter veteranen.

Lover å gi Haugen hjelp

— Det viktige blir at alle følger kampplanen og kjøper det Roy sier. Og så må vi utnytte overtallsspillet og tette igjen bakover. Vi må gå inn der det er vondt å være, foran motstanderens mål og sørge for å få masse pucker inn der. Da vet vi at noen av dem går inn, sier Jonas Holøs.

Han trekker frem keeper Haugen som nøkkelen til suksess i årets VM.

— Han skal få all hjelp han trenger. Vi skal dekke skudd og ta unna returene. Lars har vært stabil helt siden han kom med første gang, og keeperplassen er kanskje den sterkeste posisjonen vår akkurat nå. Det er gledelig. Det har ikke alltid vært sånn. Det gir oss en trygghet, sier KHL-proffen.

Historietime

Og hvis du lurer på hva hviterusserne feiret i går? 9. mai 1945 kapitulerte Hitler-Tyskland under 2. verdenskrig, og dagen kalles «Seiersdagen» på disse kanter av verden. Datoen ble offentlig høytidsdag i Sovjet i 1965, og feires og markeres fortsatt i Hviterussland. Det som i dag er eget land fikk hard medfart under krigen og led store tap da tyskerne kom og den røde armé trakk seg østover for å forsvare Moskva. Over to millioner mennesker mistet livet her, over en million bygninger ble ødelagt. Blant annet ble Minsk lagt i ruiner.

Da Stalins Sovjet-styrker gjenerobret områdene fortsatte han med folkemord og deportasjoner. Dette gjaldt de som sympatiserte med tyskerne og de som ble tatt til fange av den tyske okkupasjonsmakten. Undertrykkelsen fra Sovjet preget området her i årtier etter krigen, inntil gigantens fall i 1991. I dag er Hviterussland Europas siste diktatur, ledet av president Aleksandr Lukasjenko. Han har hatt makten siden 1994, og landet beskyldes for flere brudd på menneskerettighetene.

  • Vi følger oppgjøret Norge-Italia direkte fra kl. 11.45, og gir deg alt fra kampen i Minsk