DEBRECEN (aftenposten.no): I en mesterskapstropp er det alltid noen som stjeler overskriftene.

I åpningskampen var det Stine Brede Oftedal. Mot Danmark var det Silje Solberg. Så dunket Nora Mørk inn 11 mål mot Polen.

Og i enhver mesterskapstropp er det noen som ikke får så mye spilletid, som ikke havner i søkelyset på samme måte.

Briste eller bære

Før Ungarn-kampen onsdag kveld hadde Ida Bjørndalen Karlsson spilt ni minutter og ett sekund med EM-håndball, selv om hun både har Champions League-gull og EM-sølv på merittlisten.

— Jeg vet selv at jeg kan spille god håndball. I pausen fikk jeg beskjed om at jeg skulle gjøre meg klar. Da tenkte jeg at får jeg det ikke til nå, kan jeg bare drite i det, sier Bjørndalen Karlsson til aftenposten.no etter kampen.

Det fikk briste eller bære, og i annen omgang spilte hun hvert eneste sekund. Fem ganger brukte hun venstrearmen til å lure ballen forbi keeper Eva Kiss og i mål.

Dermed var det kun Heidi Løke som scoret flere enn Team Esbjerg-spilleren i kampen som ikke hadde noen betydning for om Norge skulle gå til semifinale eller ikke.

I skyggen av Mørk

Rollen som et av sistevalgene i troppen er ikke bare enkelt.

— Jeg har ikke akkurat hatt en lang snor inn i landslaget, og jeg har ofte kommet inn i siste liten. Det kan være vanskelig å få så lite spilletid, spesielt når jeg spiller mye og gjør det bra på klubblaget, sier høyrebacken som er født i Sarpsborg, og som var innom Sola og Larvik før hun ble proff i Danmark.

Det var først 30. november at Bjørndalen Karlsson fikk beskjed om at hun skulle til Ungarn i desember for å spille EM.

Linn Jørum Sulland skulle egentlig vært alternativet til Nora Mørk på høyrebacken. Hun måtte imidlertid kaste inn håndkledet, og Thorir Hergeirsson kastet seg over telefonen til Danmark.

— Jeg hadde samme rollen i 2012, men denne gangen har det vært enklere. Jeg bestemte meg for at jeg kun skulle fokusere på det jeg kunne gjøre noe med. Hvis ikke jeg fikk spilletid, så skulle jeg fokuserer på å heie på jetene. Fikk jeg muligheten, skulle jeg bevise at jeg kunne ta den.

— Nora (Mørk) har spilt veldig bra, men jeg ville vise at det ikke er krise om jeg må spille.

Får skryt av sjefene

De fem målene og den offensive innstillingen ble lagt merke til.

— Det var viktig at hun fikk 30 minutter, og det er positivt at hun spiller seg inn i kampen og fikk kjenne på det. Hun kan bli en viktig spiller i finalekampene, sa Hergeirsson etter kampen.

Mats Olsson, keepertreneren som var forfremmet til Hergeirssons høyre hånd i Mia Hermanssons Högdahls sykdomsfravær, noterte seg spesielt bidragene offensivt.

Også Øystein Havang, NRKs ekspertkommentator og selv en særdeles habil skytter på det norske landslaget, tror at en spiller som Bjørndalen Karlsson kan være fin å sette inn.

— Hun gjorde en fin figur, og bidro også med noen gjennombrudd. Om man stanger og trenger et mål kan hun gjøre en jobb, sier Havang.