Fredag holdes eventet «Etikk innen idrett» i FIFAs hovedkvarter i Zürich. Blant dem som er invitert til å komme opp på talerstolen er FIFA-president Sepp Blatter og Erik Thorstvedt.

— Jeg skal snakke om prestasjonsutvikling og sette dette inn i en fair play-ramme, forteller Thorstvedt.

Fra arrangøren - «World forum for ethics in business/sports» - sin side heter det at tanken bak samlingen er at idrett har en sentral og enormt viktig rolle i dagens samfunn, eksempelvis ved å løse flere av de store problemstillingene man står overfor knyttet til blant annet oppvekst, idealer og verdier.

Må styre sine verdier

— Jeg tror jo at business og idrett kan lære av hverandre. Jeg tror at det i de fleste grupper, organisasjoner og lag er en kultur som har vokst fram. Det går an å gå inn og forsøke å styre hva en skal stå for, hva ens verdier skal være. Det er vanlig hos bedrifter, men også fotballklubber kan stå for noe, sier Thorstvedt.

— I Barcelona heter det «mer enn et lag». Det man gjør må bety noe: Hvordan skal kulturen være hos oss? Det må ligge noe felles i bunn enten man er Kiwi-butikk, et fotballag eller et musikkorps.

Kutter innom kjeglene?

Den tidligere norske landslagskeeperen skal i sitt innlegg snakke om at om man har fokus på å gjøre de riktige tingene, så kan man også prestere bedre.

— Det går på hvordan vi oppfører oss mot hverandre, hvordan man jobber sammen for å bli bedre. Det handler om juks, også på trening. Hvor mange er det ikke som tar en snarvei ved å kutte innenfor kjeglene man skal løpe rundt? poengterer Thorstvedt.

Han synes slett ikke at det er mørkt i fotballen. Mens mange mener at det er altfor mye juks med filming og drøying av tid, synes Thorstvedt at det er mer fairplay nå enn da han selv spilte.

— Alt fanges opp på kamera, og det er mye strengere nå. Før måtte du «drepe» noen for å bli utvist. Nå ryker man mye før, sier Thorstvedt.

Han viser også til sykkelsportens dopingoppgjør som et eksempel på bedre tider i idretten.

— Jeg tror det er håp. Verden blir bedre.

Imageproblem for de store

Senest torsdag ble det kjent at styremedlemmer i FIFA blir beordret til å gi tilbake svært dyre klokker de fikk i gave under VM i Brasil. Tidligere er tildelingen av VM 2022 til Qatar noe av det mest kontroversielle fra den kanten.

- Hva med en del av de du skal tale for: FIFA-toppene har et dårlig rykte?

— Det virker som alle store idrettsorganisasjoner har et imageproblem, se på IOC også. De blir for mye forbundet med pampevelde og at man kan kjøpe seg til ting. Nå har de uavhengeige etiske komiteer, men jeg tror nok fortsatt det er en god vei å gå. Særlig når det er delegater som skal posisjonere seg for andre ting, sier Erik Thorstvedt.