KLINGENTHAL/OSLO: 21-åringen fra Kongsberg, en by med rike hopptradisjoner, sjokkerte alle da han tok sin første verdenscupseier i verdenscupåpningen i Klingenthal søndag.

Nordmannen vant foran Peter Prevc og Severin Freund. I tillegg til seier leder også Tande verdenscupen.

Han var vraket fra laghoppingen lørdag, men fikk sjansen i dag. Den tok han med glans.

— Jeg ville bare komme hit å vise meg fram. Jeg var ikke veldig bra på treningen i går, men jeg vet jeg pleier å være bedre i konkurranser, forteller Tande. Han forteller at en av grunnene til det er innstillingen har har når han setter seg på bommen.

NY ERFARING: Med seier og verdenscupledelse, kommer internasjonale pressekonferanser og autografsigneringer. En ny opplevelse for en 21-åring fra Kongsberg. Foto: Mette Bugge

— Jeg blir et annet menneske på bommen. Da er jeg mer fokusert og går inn i en mental tilstand hvor jeg har presert bra før for å prøve å gjenta det, forteller 21-åringen. - Var du nervøs før siste hoppet?

— Jeg er alltid nervøs. Er jeg ikke det, hopper jeg ikke bra. Men følelsen var god. Det er det jeg prøver å få til med den mentale tilstanden min. Å bruke nervøsiteten til noe positivt, sier Tande.

Måtte holde tilbake tårene

— Jeg holdt på å gråte da jeg sto på pallen, men jeg holdt tårene tilbake. Det er så klisjeaktig hvis man gråter på TV, sa verdenscuplederen etter at pressekonferansen var over.

Han satt på podiet ved siden av Prevc, mens Severin Freund kom etter at de to var ferdig.

Da hadde Tande allerede blitt intervjuet at flere TV-stasjoner i «måområdet», og en sikkerhetsvakt sto og trippet for å få ham inn i presseteltet. Der ventet mange som var nysgjerrige på denne unge nordmannen. Ikke minst polsk TV lurte på hva han hadde gjort den siste tiden.

— Ikke noe spesielt. Jeg har bare trent godt, sier Tande, som før dette bare hadde en 8. plass som best i verdenscupen. Men han har vært sterk i sommer som vinner av Kontinentalcupen, der det ble tre seire og friplass til Klingenthal.

Dessuten tok han to NM-titler på plast i høst, og han er blant de unge som nå leder an i Hopp-Norge.

Nå gleder kongsberggutten seg virkelig til å komme til Kuusamo neste helg.

— Det er en bakke jeg tror passer for meg, sier han.

Sportssjef Clas Brede Bråthen og resten av laget fikk både en nedtur og en sterk opptur denne helgen. Diskvalifiseringen av Fannemel på grunn av dressen, ble kjedelig, men som Bråthen sier:

— Det er ikke alltid avstanden mellom «utilgivelige skandaler», som noen beskrev regelbruddet som, og de største oppturene. Vi må akseptere begge deler.

Best av de beste

I innledningen av hoppsøndagen var det en annen unggutt som vant kvalifiseringen. Johann Forfang hoppet 141 meter, skaffet seg 1000 Euro som bonus, og smilte bredt. Men i 1. omgang klarte han ikke å følge opp. Det gjorde han derimot i finalen, der det ble 143 meter. Han kommer til å bli god denne sesongen.

Tande leverte på topp i 1. omgang med 142 meter, bare slått av mesteren Peter Prevc på poeng. Sloveneren hoppet 139 meter.

Dermed skulle Tande ut som nest sist fra bommen. En stor oppgave, men som sammenlagtvinner i COC, hadde han fått en kvoteplass til Klingenthal, og hadde lange hopp inne. Og i finaleomganen var det Tande som var best blant gjengen som jaget seieren. Han hoppet 140,5 meter og tok en soleklar ledelse foran Severin Freund. Og da Prevc klarte ikke å følge opp det gode førstehoppet, kunne Tande og resten av det norske laget juble for seier.

— Det er helt uvirkelig. Det er vanskelig å si noe nå. Det er helt utrolig, sa Tande til FIS-reporteren etter seieren var i boks.

— Dette var det neste steget for meg. Jeg har hoppet godt de siste to somrene, men jeg har ventet på at det skulle gå like på i vintersesongen. Men jeg hadde en god følelse her. Jeg har hoppet godt her i sommer, forteller vinneren.

- Sterkt av Daniel

TOMMEL OPP: Alexander Stöckl var meget godt fornøyd etter Tandes seier. Foto: Mette Bugge

Lagkamerat Kenneth Gangnes var meget imponert over Tandes sterke hopp i finaleomgangen.— Det er tøft av Daniel å sitte som nest sistemann på bommen etter alle tyskerne har hoppet, sier Gangnes. Og landslagssjef Alexander Stöckl var naturligvis også svært fornøyd.

— Dette var en lettelse. Spesielt etter det som skjedde i går, sier Stöckl. Og at det er Tande som sikret Norge årets første seier, er ikke så overraskende for østerrikeren.

— Jeg har sett han hoppe godt i hele sommer, sier han.