TRONDHEIM: Rosenborgs styreleder Ivar Koteng tar i Adresseavisen et knallhardt oppgjør med idrettstoppene og sier rett ut at han tror de har noe å skjule. Dette på grunn av at alle regninger og bilag som er blitt etterspurt fortsatt ikke er kommet på bordet.

Koteng mener det nyopprettede åpenhetsvalget er en dødfødt idé og betegner det som et nytt pengesluk.

— Det må legges ned. Det er bare tull. Nå må lederne i norsk idrett ta seg sammen, sier RBK-sjefen.

Dette får idrettspresident Tom Tvedt til å reagere. Åpenhetsutvalget var et svar fra idrettsledelsen da kulturminister Linda Hofstad Helleland utfordret dem på nettopp temaet åpenhet.

(krever innlogging)

(krever innlogging)

— Ingenting å skjule

— Mitt svar på det Koteng sier er veldig enkelt: Vi har ingenting å skjule. Vi mener det er viktigere enn noen gang at dette utvalget får jobbe. Måten vi forvalter åpenhet på er et mye større spørsmål enn reiseregninger. Vi som organisasjon er nødt til å diskutere dette. Det er ikke noe som bare gjelder toppene eller Norges idrettsforbund. Det handler om hele norsk idrett, sier Tvedt til Adresseavisen.

Det nyopprettede åpenhetsutvalget skal ledes av tidligere kringkastingssjef John G. Bernander. Det består av til sammen ti medlemmer og har fått frist til 1. oktober med å legge frem sine vurderinger og forslag til endringer.

— Når Stortinget jobber med endringer er det viktig å få utbrodert alle nyanser før en treffer en beslutning, sier Tvedt, før han fortsetter:

— Det er lenge siden jeg har vært så uenig med noen i denne debatten, sier han og viser til Kotengs ønske om å legge ned hele utvalget.

Koteng roser Helleland

Koteng berømmer kulturministerens håndtering i saken.

— Fordi vi ikke har åpenhet så kan vi spørre oss hvilken type folk toppen av idretten tiltrekker seg. Det er antagelig slik at det ikke bare er hedersfolk som er her, sier RBK-lederen.

— Han svarer slik på om det kan være aktuelt for ham å være med på et opprør:

-Det trengs ikke et opprør. Det holder at vi organiserer oss, slik at vi stemmer ut dem som bør fjernes. Da bruker vi to år i stedet for tre uker. Hvis det er slik at ledelsen i norsk idrett tror at vi er tjent med dette, så blir jeg dessverre mer og mer sikker på at de har noe å skjule, sier Koteng.

— Helt uenige

Tvedt viser til at Stortinget aldri gjør endringer i regler eller lover med tilbakevirkende kraft.

— Hva tenker du om at lederen for landets mest profilerte idrettslag er så kritisk til toppledelsen i norsk idrett?

— Det står fritt for enhver til å uttale seg om norsk idrett på den måten, men på disse områdene er jeg og Koteng helt uenige, sier Tvedt.

I kveld deltar toppene i norsk idrett på paneldebatt på Røros, i forbindelse med idrettskretstinget til Sør-Trøndelag. Både Tom Tvedt, generalsekretær Inge Andersen, fotballpresident Terje Svendsen og RBKs daglige leder Tove Moe Dyrhaug vil være på plass.