ULLEVAAL STADION: Norge trengte sårt en landslagsopptur etter mange negative opplevelser og presseoppslag det siste halve året.

Mot EM-klare Island klarte virkelig det norske laget å løfte seg til et nivå de ikke har vist siden Kroatia ble slått 2-0 på Ullevaal sist høst.

Stefan Johansen, Pål André Helland og Alexander Sørloth sørget for målene i det som noe unødvendig ikke ble mer enn en 3-2-seier.

– Det var fantastisk moro. Det er godt at vi slår et EM-klart lag på hjemmebane, og jeg håper dette skaper entusiasme. Selv om Island skal til EM, følte vi at dette var et lag vi burde slå på hjemmebane. Vi scoret tre fine mål – tre forskjellige mål, sa Pål André Helland til MAX.

Per-Mathias Høgmo var også fornøyd etter kampen.

– Vi tar med oss mye av det som var bra mot Portugal inn i denne kampen. Vi har mer spisskompetanse i laget. Vi får en del kjente konstellasjoner ettersom spillere som ikke var tilgjengelig mot Portugal var tilbake, sa Per-Mathias Høgmo.

– Vi fikk noen gode svar. Strukturen i angrepsspillet var bra, og vi klarte å variere. Vi begynte å bli mer ballsikre og fikk kjørt en del kontringer. Vi klarete å doble i ballgjenvinning og skapte en del målsjanser, sa Høgmo.

Igjen slapp Norge inn for enkle mål. Først var det Even Hovland som var passiv da Sverrir Ingi Ingason utlignet til 1-1. Så ga Vegard Forren bort en helt unødvendig straffe etter 81 minutter, som Gylfi Sigurdsson scoret enkelt på.

Drømmestart etter 40 sekunder

Per-Mathias Høgmo kunne ikke bedt om en bedre start på kampen enn den han fikk servert allerede etter 40 sekunder.

Det var den tiden Stefan Johansen trengte på å sende Norge foran. Han dunket inn 1-0 via brystet til Sverrir ingi Ingason etter et angrep som startet med et frispark fra Pål André Helland dypt til venstre i banen.

Markus Henriksen plukket opp ballen ute til høyre, la inn igjen til Vegard Forren som headet rett på keeper Ögmundur Kristinsson. Ballen endte opp hos Johansen, som altså smalt ballen i mål via et islandsk bryst.

Norge gikk ut i en 4-3-3-formasjon denne gang, med Ole Selnæs som anker og Markus Henriksen og Stefan Johansen som indreløpere.

Norge var klart best i starten av kampen, men etter 13 minutter fikk Island en gratismulighet. Haitam Aleesami fulgte ikke med, og Johan Gudmudsson fikk lov til å heade helt upresset. Heldigvis for Aleesami og Norge gikk ballen over mål.

Tjærnås:

Kings soloraid

Det norske laget virket påskrudd, kaptein Stefan Johansen gikk foran i krigen, og med tre spillere sentralt på midten virket laget å ha flere spillpunkter enn i den mer vante 4-4-2-formasjonen.

Joshua King fungerte godt som oppspillspunkt, og etter 28 minutter holdt han på å gjøre det helt store på egenhånd. Bournemouth-spissen vant to dueller inne på egen halvdel, gikk over hele banen og ble først taklet i aller siste liten av Sverrir Ingi Ingason.

Norge rullet opp nok et godt angrep like etter, men King traff ikke godt nok i avslutningen. Ballen traff en islandsk arm, men noe straffespark var det ikke.

Norge så ut til å ha full kontroll, men etter 36 minutter glapp det fullstendig på et hjørnespark. Islendingene tok en kort variant, slo inn og på bakerste stolpe var Ragnar Sigurdsson fullstendig overlegen i duellen med Even Hovland. Nordmannen mente han ble klatret på, dommeren var ikke enig, og Hovland ville nok uansett gjort lurt i det minste å prøve på å vinne duellen.

Praktmål av Helland

Skulle det nok en gang bli en omgang og kamp hvor Norge hadde klart flere sjanser enn motstanderen, men hvor man likevel ikke fikk det resultatet man håpet på?

Pål André Helland ville det annerledes. Markus Henriksen vant et frispark i god posisjon like utenfor 16-meteren. Helland overtalte Johansen og Forren om at det var han som burde prøve. Det var intet dumt valg. Ballen føk opp i motsatt kryss, riktignok via fingrene til Kristinsson, som kunne gjort det bedre.

Like etter burde King doblet ledelsen. Kristinsson var ute på halvdistanse, målet var åpent og King lobbet, men ballen hadde ikke nok kraft til at den spratt over målstreken før en islandsk forsvarer fikk ryddet den unna.

På overtid pådro også King seg et gult kort for noe som var en pinlig filming i et forsøk på å få et straffespark.

Debutant som gledet Ullevaal-publikummet

Mye har vært skrevet om Martin Samuelsen på denne landslagssamlingen. West Ham-spilleren som tidvis har briljert på utlån hos Peterborough, riktignok på tredjenivå i England, har dribleferdigheter som ikke så mange norske spillere er i besittelse av.

Det var tydelig at også Ullevaal-publikummet hadde fått det med seg, for da han etter 53 minutter kom inn til sin første landskamp i et bytte med Helland.

Jubelen var betydelig mindre for Alexander Sørloth, som kom inn til sin andre landskamp i bytte med King.

Samuelsen viste at han er en uredd spiller og prøvde seg på flere dragninger.

Markus Henriksen var svært nær å øke til 3-1 da han dro seg fint fri, men skuddet ble mesterlig stoppet av Ingvar Jónsson som var kommet inn i Islands mål.

Sørloth junior gjorde som pappa

Etter 67 minutter dro Samuelsen seg ut til høyre. Innlegget ble stoppet, ballen ble headet inn igjen til Sørloth, som på følsomt vis lobbet ballen over keeper Jónsson. 3-1, og Per-Mathias Høgmo lot virkelig følelsene få utløp på sidelinjen.

Målet var Sørloths første for Norge, noe som nok også gledet pappa Gøran, som blant annet scoret vinnermålet da Norge slo Nederland i kvalifiseringen til 1994-VM.

– Det var godt å slippe vente så lenge på scoringen. Da slipper man det presset, sa Alexander Sørloth.

Unødvendig straffe

Ti minutter før full tid ga Vegard Forren bort en helt unødvendig straffe, på en like uforståelig hands.

Gylfi Sigurdsson reduserte til 2-3, men islendingene var ikke nærmere enn et par ufarlige langskudd fra å utligne.

Dermed fikk Norge årets andre seier, denne gang også langt mer overbevisende enn da Finland ble slått 2-0 itdligere i år.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: