Med tiden 1.47,76 distanserte han konkurrentene på 1500-meteren i Seoul i Sør-Korea fredag. Nærmest var nederlenderne Wouter Olde Heuvel og Kjeld Nuis. De to endte henholdsvis 26 og 54 hundredeler bak 22-åringen. Fra før har Lunde Pedersen fire andre— og fire tredjeplasser i verdenscupen.

— Sykt deilig. Jeg har jobbet hardt for dette, og det betyr ekstremt mye å få betalt, sier Lunde Pedersen til BT.

Verdenscupåpningen i Japan forrige helg ble en skuffelse for osingen. Der ble han bare nummer ti på 1500 meter og nummer åtte på 5000 meter.

— Kanskje trengte jeg bare en helg med løp for å komme i form. Denne uken har vi dessuten bodd på et hotell med mye bedre mat, og jeg har fått spist og trent godt. Jeg har hele tiden trodd dette kunne skje, men er litt overrasket over at det skjedde så tidlig i sesongen. Jeg følte meg revansjesugen etter forrige helg, og traff perfekt taktisk, sier Lunde Pedersen.

Feiring i Tanzania

Jarle Pedersen var landslagssjef forrige sesong. Foto: �serud, Lise/NTB scanpix

Jarle Pedersen, Sverres far og fjorårets landslagstrener, fulgte løpet fra Tanzania, der han ferierer med sin kone.— Vi er midt i Mikumi nasjonalpark, men fikk sett løpet på i-paden. Vi felte noen tårer begge to. Det er utrolig artig at Sverre begynner å få betalt for all treningen. Han har vært metodisk og nøye i mange år, og aldri sluntret unna ett minutt, sier Pedersen til BT.

Han fungerer fortsatt som en personlig trener for sønnen.

— I forståelse med Sondre (Skarli, landslagstrener) er jeg en slags mentor for Sverre. Jeg snakket med Sverre forrige helg, og vi ble enige om å endre litt på planene han hadde for denne uken. Vi reduserte litt på treningsmengden, og kjørte heller noen intervaller med konkurransefart. Det ble ikke galt, i hvert fall, ler Pedersen.

Han mener løpsopplegget fredag var perfekt.

— Vi hadde snakket om at han kunne få ryggen på makkeren to ganger, noe som skjedde. Det utnyttet han 110 prosent.

- Helt rått

Lunde Pedersen selv er glad for at foreldrene fikk sett triumfløpet.

— Begge to har vært mine viktigste støttespillere i alle år. Det er naturlig at jeg har en god dialog med pappa om trening selv om han ikke er landslagstrener mer. Når han har en annen rolle og får sett ting litt utenfra, kan det være nyttig for meg. Men det er mange andre som også bidrar.

Da snakker 22-åringen ikke minst om Sondre Skarli, som har overtatt som landslagssjef etter Jarle Pedersen. Skarli var høyt oppe etter seieren.

— Dette var rått, et veldig godt løp. Han sparte litt på førsterunden, før han klinte til på mellomrunden, der han tok mye på alle. Så hadde han den beste avslutningen, sier Skarli.

— For laget betyr dette kjempemye, og forhåpentlig kan det gi ringvirkninger også med tanke på sponsorer. Vi kunne ikke levert en bedre sponsorsøknad.

Skøytelandslaget mangler nemlig fortsatt en generalsponsor.

— Vi vet at vi må levere resultater for å skaffe oss det, så vi får håpe at dette kan bidra, sier Lunde Pedersen.

Fakta om Sverre Lunde Pedersen

  • Alder 22 (født 17. juli 1992)

  • Klubb: Fana

  • Personlige rekorder: 500 m: 36,56. 1500 m: 1.43,25. 5000 m: 6.10,47. 10.000 m: 13.08,82. * Aktuell: Tok sin første verdenscupseier da han vant 1500-meteren i Seoul fredag.