Alt kommende helg starter skøytesesongen, med løp på innendørs-isen i Stavanger.

Mesterskapene kommer imidlertid ikke før på nyåret. Først i begynnelsen av mars avvikles VM i allround, på superisen i Calgary.

Det er et mesterskap som står høyt i kurs hos Sverre Lunde Pedersen — ikke minst fordi han da får sjansen til å pynte på sine personlige rekorder.

Angriper rekordene

— På den glatte isen der bør det være mulig å perse. Det må jeg jo også, hvis jeg har ambisjoner om å stå på pallen, sier han.

Det har han, og isåfall vil også Håvard Bøkkos norgesrekorder leve farlig. Da Sverre Lunde Pedersen fikk sjansen på høyfjellsisen i Nord-Amerika i fjor, var han bare halvsekundet bak Bøkkos rekorder både på 5000 m og på 1500 meter. Bøkkos tider er 6.09,94 og 1.42,67, mens Lunde Pedersen står bokført med 6.10,47 og 1.43,25. — Sjansen for norsk rekord er nok størst på 5000 m, tror han. Sven Kramers verdensrekord er på 6.03,32. ## Kramer i nytt lag

Den får nok stå i fred, men Lunde Pedersen er spent på hvor motivert den nederlandske skøytekongen er etter OL.

sverrelunde_5000m.jpg

— Det er mye nytt, han har byttet både trener og lag. - Nederlenderne var svært dominerende i fjor. Kan dere klare å gjøre noe med det?

— De vil nok fortsette å dominere, men de må ikke få lov å legge beslag på hele pallen, svarer Sverre Lunde Pedersen. Han var en gang på pallen sist sesong, med andreplass på 5000 meter i verdenscupen i Inzell - etter OL. Kramer var ikke med.

I år har Lunde Pedersen klare ambisjoner om å være oftere på pallen, både i verdenscupen og i mesterskapene.

Stang-ut i fjor

— I tillegg til VM i Calgary blir også EM i Russland i januar, samt VM enkeltdistanser i Heerenveen i februar viktig. Det er de tre store begivenhetene i vinter, sier Lunde Pedersen.

Han røper at han også har en drøm om å stå øverst på pallen. Da mener han sjansen er størst på 1500 meter.

sverrelunde_1500m.jpg

— Der er det veldig jevnt, og mange som kan vinne. I fjor ble det mest stang-ut, sier han - og viser til at han gikk seg inn til den sure fjerdeplassen hele fire ganger i fjor. Det skjedde to ganger i verdenscupen, og både i EM og VM. Hele tiden var det bare hundredeler som skilte opp til pallplass.

Har økt dosene

I OL ble han nummer åtte, men likevel skilte det bare 44 hundredeler opp til medalje og 66 hundredeler fra seier.

På 5000 meter var han nummer fem, to sekunder fra bronsen.

— Jeg har uansett et mål om å vinne noe - om ikke i år, så iallfall til neste år, sier Sverre Lunde Pedersen.

Han har økt treningsdosene, og er nå oppe i 30 timer i uken på samlingene. Det er også andre endringer i treningsopplegget:

— Vi er mer i skøytestilling enn før, og det er større forskjell på harde og lette uker. I den harde perioden legger vi også inn noen økter i uken der vi trener som om vi skulle vært i konkurranse, forteller han.