Både utenriksminister Sergej Lavrov og sportsministeren i Russland mener russerne får ufortjent mye skyld for bråket under fotball-EM i Frankrike. Opptøyene under EM er nå tema på de aller høyeste nivåene i Russland.

Nå er det ingen ubetinget forsvarstale Putins lengstsittende minister gjør.

Sergej Lavrov mener at Russland ikke kan tolerere provokasjonene som de blir utsatt for i Frankrike. Foto: MAXIM SHEMETOV, Reuters/NTB Scanpix

— Oppførselen til noen av de russiske tilhengerne i Frankrike er uakseptabel, men det er ikke riktig å ignorere det faktum at mange ble provosert, sier Sergej Lavrov.Bråket fortsatte i natt:

Flaggskjending

Lavrov viser til TV-bildene hvor engelske fotballtilhengere tråkker på det russiske flagget og hvor det blir ropt og sunget hatsanger mot russiske politiske ledere og idrettsutøvere.

FORSØKER Å PROVOSERE: En walisisk eller engelsk person tramper på det russiske flagget utenfor en pub i Lille. Dette mener Russlands utenriksminister er nok et bevis på at russiske tilhengere i Frankrike blir utsatt for provokasjoner. Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Sergej Lavrov er heller ikke glad for det som skjedde utenfor Nice tirsdag da en buss med russiske fotballtilhengere ble stoppet og 48 av dem ble midlertidig internert.

Kan ikke garantere at det er over

Samtidig sier Russlands sportsminister Vitalji Mutko at han ikke kan garantere at det ikke blir mer bråk mellom russere og andre lands tilhengere i EM. Mutko mener at andre også må ta ansvar for at dette mesterskapet også handler om slåssing og gatekamper.

— Dette var en totalt uakseptabel hendelse, sier Lavrov ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rystende video viser hvordan russiske pøbler angrep engelskmenn i Marseille:

— Våre tilhengere blir konstant provosert. Uansett hva som skjer, så er de russiske tilhengerne skyldig, sier han.

Vitalji Mutko er sportsminister i Russland og mener at det er russerne som får skylden uansett hvem som slåss. Foto: SERGEI KARPUKHIN, Reuters/NTB Scanpix

Han fortsetter å forklare det som skjer slik til det russiske statlige nyhetsbyrået ITAR-TASS:— La oss si at slovaker og walisere slåss mot hverandre. Det er vi russerne som får skylden. Slik blir informasjonen presentert, sier Mutko.

Sergej Lavrov mener ikke at russere i Frankrike er totalt uskyldige.

— Det er helt uakseptabelt å oppføre seg slik enkelte av våre borgere gjorde i Marseille. De hadde med seg fyrverkeri og bluss og det er strengt forbud og det er slike ting som blir totalt avvist i russisk fotball, sier utenriksministeren.

Mer om bråket i EM finner du her:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene: