Onsdag signerte Stabæks midtbanespiller Herman Stengel (18) under på en fireårskontrakt med Vålerenga. Dermed endte unggutten i Oslo-klubben etter å ha vært sentral i den nå avsluttede overgangssaken som i høst var oppe i Asker og Bærum tingrett.

Jobbet lenge med saken

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal sier til Aftenposten at han er glad for å endelig kunne presentere gladnyheten:

— Dette har vi jobbet med en stund, også før min tid, så dette er spennende for alle som har hjertet i Vålerenga. Herman er en av de beste midtbanespillerne i Norge på sin alder. Han har god erfaring fra spill i eliteserien og 1. divisjon og er i starten av sin karriere. Han passer godt inn i vår profil, så dette er vi godt fornøyd med, sier VIF-treneren.

Stengel er den tredje spilleren som er klar for Vålerenga. Fra før har VIF sikret seg Sivert Heltne Nilsen fra Hødd og Niklas Gunnarsson fra Odd.

Har planer

Etter å ha vært en av Stabæks viktigste og mest brukte spillere de to siste sesongene fortsetter 18-åringen nå karrieren i Vålerenga, og Rekdal har planene klare for Stengel:

- Vi henter ikke en spiller for at han skal sitte på benken. Men han har press på seg for å levere som alle andre. Men vi skal være tålmodige med ham. Han skal få finne seg til rette, og vi har hele vinteren foran oss. Han er bare 18 år og skal få masse tillit og masse tid til å utvikle seg. Vi håper han skal være en bærebjelke i VIF de kommende årene, sier Rekdal.

Stengel var sentral i den mye omtalte overgangssaken som i høst endte med full frifinnelse av de fire tiltalte. Tre Stabæk-ledere og Vålerengas tidligere sportssjef sto tiltalt for grovt bedrageri i forbindelse med Veigar Pall Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. Vålerenga kjøpte islendingen for en million kroner, samt en opsjon på Stengel for fire millioner kroner.

Opsjonssaken

Men da saken ble kjent i mediene trakk Vålerenga seg fra opsjonen, som i utgangspunktet ga Oslo-klubben en forkjøpsrett på Stengel hvis de ønsket å hente ham.

Nå er Stengel Bosman-spiller og går gratis til Vålerenga.

— Vi er kjempefornøyd med at Herman har valgt Vålerenga for sin videre sportslige utvikling. Vi har holdt en lav profil inntil den juridiske situasjonen som var knyttet til denne saken ble avklart, sier daglig leder Stig-Ove Sandnes til klubbens hjemmeside.

- Er du fornøyd med stallen din slik den er nå eller ligger det an til flere endringer, Rekdal?

- Det er fryktelig vanskelig å si. Det avhenger litt hva som skjer med Torgeir Børven (linket til dansk klubb) og Fegor Ogude (ønsker seg til utlandet). Men vi håper vi får så mye som mulig avklart så snart som mulig slik at vi får satt stallen så tidlig som mulig. Det er å håpe at alt er på plass til begynnelsen av januar, men det vet vi ikke ennå, sier Rekdal.

Vålerenga er inne i en økonomisk tung tid. Klubben har kuttet 14 årsverk og alle ansatte går ned 12,5 prosent i lønn. Totalt skal Vålerenga spare 20 millioner kroner. I tillegg venter de rundt 50 ansatte på lønn for november og desember.