Anført av de to tidligere Vålerenga-spillerne Bojan Zajic og Aaron Samuel, var Sarpsborg 08 overlegne mot Vålerenga. De scoret hvert sitt mål i 3-0-seieren.

De første ti minuttene i Sarpsborg ble ren stillingskrig. For syns skyld prøvde Bojan Zajic seg med et langskudd i steget mot gamle kjente, etter 12 minutters spill, men forsøket gikk høyt over mål.

Franck Dja Djedje fikk seg en smell, og ble liggende en stund. «Det gjør vondt å møte Enga», meldte Klanen lynkjapt. I det 19. minutt kontret Sarpsborg på høyrekanten ved nevnte Djedje. Han slo inn til Steffen Ernemann som valgte å klemme til fra veldig langt hold. Det ble et stjernetreff som plystret få centimeter over krysset.

Muri ut med skade

André Muri måtte ut med skade allerede etter 20 min. Stopperen bøyde seg ned i en dull, og fikk en smell mot hodet. Inn med Daniel Fredheim Holm. Niklas Gunnarson gikk inn som stopper. Alexander Mathisen ned som høyreback.

Tre minutter senere var Zajic i sentrum igjen. Sivert Heltne Nilsen hadde vært innblandet i et par situasjoner med god temperatur allerede før Bojan Zajic tok en piruett med ball rundt ham. Da grep Heltne Nilsen tak i den tidligere VIF-eleganten, og fikk et fortjent gult kort. Zajic fyrte seg opp, men ble dratt unna av et par lagkamerater.

Sarpsborg hadde ballen klart mest den første halvtimen. Vertene var ballsikre, men i siste tredjedel av angrepsspillet ble de blå litt for omstendelige.

Islandsk kjempebom

Etter en halvtimes spill rullet Sarpsborg opp langs høyrekanten igjen. Ballen endte hos Zajic som vendte bort en mann, og slapp kula til Claes Phillip Kronberg som hadde blitt med frem. Han spilte til Gudmundur Thorarinsson som banket til fra 22 meter. Skuddet suste over mål.

Vålerenga klarte etter hvert å løfte spillet sitt litt frem på banen, men målsjansene uteble. VIF første og eneste fullgode sjanse i første omgang kom i siste offisielle spilleminutt. Ruben Kristiansen og Christian Grindheim kombinerte flott på høyrekanten, og Kristiansen fosset inn i feltet til Sarpsborg. Han la skrått tilbake til Vidar Ørn Kjartansson som kunne styre inn 1-0, men islendingen fikk et sleivtreff av dimensjoner. Kjetil Rekdal rev seg i håret på sidelinjen.

På overtid i første omgang måtte Sarpsborgs kaptein Ole Heieren Hansen «ta» et gult kort for å forhindre at Ørn Kjartansson kom alene igjennom på en kontring.

Trippelsjanse til VIF

VIF åpnet friskt, og skapte like godt en trippelsjanse i det 48. minutt. Fullstendig kaos i Sarpsborg-boksen gjorde at Vålerenga fikk løsnet to skudd mot mål fra kort hold. Begge gangene ble skuddene blokkert, men på tredje forsøk gikk ballen forbi forsvarerne. En feberredning av Duwayne Oriel Kerr sørget for at stillingen forble 0-0. Sarpsborg svarte umiddelbart, og etter en corner fikk hjemmelaget avsluttet på mål. Michael Langer fikk ballen i kroppen, men ballen hadde fremdeles retning mot mål. Heldigvis for VIF hadde Alexander Mathiesen tatt plass på bakerste stolpe, og han fikk reddet på streken.

Fredheim Holm ut på båre

4616 tilskuere klappet da innbytter Daniel Fredheim Holm måtte forlate banen på båre i det 55. minutt. Hva slags skade det er snakk om er uvisst. Inn kom Ghayas Zahid.

Det hadde ligget scoring i luften lenge, og at Sarpsborg tok ledelsen i det 65. minutt var helt fortjent. Det var også en perlescoring! Sarpsborg presset Langer til å slå et dårlig utspill. Aaron Samuel fikk ballen, han spilte til Zajic som flikket til Valdimarsson. Han slo knallhardt inn foran mål, og der kom Djedje susende – og banket inn 1-0 på direkten.

Herjet med gamleklubben

Den tidligere VIF-duoen Samuel og Zajic var sentral gjennom hele kampen. I det 68. minutt slo Zajic en stikker til Samuel som lurte på offsidegrensen. Alene med Langer fikk spissen et litt uheldig touch, og Simon Andreas Larsen fikk presset ham ut av posisjon. Men Samuel er et angrep alene, og sju minutter senere gjorde han alt selv. Den råsterke spissen tok ned ballen, satte fart, utfordret to mann, og dundret ballen i hjørnet til 2-0. Da kunne jo ikke Bojan Zajic være noe dårligere, og i det 80. minutt fintet han bort halve VIF, og la ballen mellom bena på Langer. 3-0 var den definitive spikeren i VIF-kista, og feiringen var i en egen klasse. Med tommeltotten på nesetippen og fire «blafrende» fingre fikk gamlesjefen Rekdal passet påskrevet i det Zajic løp forbi innbytterboksen til Vålerenga.

Zajic ble byttet ut få minutter før slutt så han kunne få stående applaus – og fortjent status som «kampens beste spiller».