Kommende tirsdag klokken 12 går fristen ut for å legge inn bud på DNB Eiendoms bygningsmasse på og ved Ullevaal Stadion.

— Ut fra kompleksiteten i anlegget tror vi at prisen må bli fornuftig dersom investorer skal regne hjem prosjektet, sier styreleder Jan Halstensen i Ullevaal Stadion AS.

Styret i Norges Fotballforbund har ifølge president Yngve Hallén nærmest gitt datterselskapet Ullevaal Stadion AS ordre om å sørge for at hele Ullevaal Stadion nå havner der det hører hjemme: hos fotballen selv.

Nå eies bygningsmassen på Ullevaal Stadion med nærmere 50 prosent av NFF og nærmere 50 prosent av DNB Eiendom, resterende del eies av Norges Idrettsforbund. I salgsprospektet hører også bla. et næringsbygg og hotellet som ligger mellom stadion og ringveien.

Kjøper alt

— Vi ønsker i utgangspunktet å kjøpe alt, men vår hovedinteresse er selve nasjonalanlegget for fotball. Derfor går vi inn for at det som ikke ikke inngår i selve bygningsmassen til nasjonalanlegget selges ut eller driftes av andre, sier Jan Halstensen. Det er han som har fått oppgaven med å lede prosessen fra NFF sin side.

— Ja, for vi skal ikke drive og eie hotell, sier fotballpresident Hallén.

Av budtatiske hensyn vil ikke NFF eller datterselskapet ut med hva herligheten koster, men Halstensen sier det slik:

— Dette er en stor investering. I 2000 kjøpte vi det vi nå kaller for Benditsvingen for 220 millioner, og vi har bygget den videre ut nå for 240 millioner. Vi har hatt et veldig godt samspill med DNB opp gjennom tiden, men uansett hvor gode venner vi er, så kommer de nok ikke til å selge for den prisen.

Har pengene

Hallen mener forbundet har de økonomiske musklene som skal til for et slikt løft:

— Vi vet på kronen hvordan vi kan regne hjem dette, sier han.

Gro Harlem Brundtlands teori om at «Alt henger sammen med alt» kan godt brukes i dette tilfellet. I hvert fall når det gjelder selve stadionbygget. I den delen som DNB Eiendom eier er NFF allerede den største leietageren. Det som ligger ute for salg er en kompleks eiendomsmasse der mye går inn i konseptene rundt selve nasjonalanlegget.

— Vi har hatt som et langsiktig mål å være eier av eget hus. I 2000 kjøpte vi Benditsvingen, og vi har løst ut Lyn. Et oppkjøp nå vil være en del av en langsiktig strategi, sier Halstensen som er nøye med å påpeke at andre også kan komme til å legge inn bud, eller at selger stopper salget om de ikke får det de ønsker.

— Fotballen har hatt et veldig godt samarbeid med DNB og ønsker også å ha et godt forhold til en eventuell annen eier enn oss,men hensynet til at dette er en del av nasjonalanlegget er svært viktig, poengterer han.

Bygger ikke ut

Najonalanlegget sto ferdig nå i høst, og ifølge Hallén kjøper man ikke for å bygge ut mer nå:

— Vi snakker om å kunne utvikle lokalene inne. Publikums vaner endrer seg, så vi må tilrettelegge med de tilbudene publikum synes er attraktive. Videreutvikling har vi holdt på med hele tiden, og vi vil gjerne fortsette med det slik vi selv ønsker, sier han.

Fredag var han i kulturdepartementet bla. for å informere statsråd Thorhild Widvey om planene.

— Norske myndigheter har en visjon og tanke sammen med idretten om nasjonalanleggene, legger Hallén til.

Ullevaal Stadion er nasjonalanlegget for norsk fotball, men det er også det administrative sentrum for all norsk idrett. Her holder så godt som alle de store og små særforbundene til, i tillegg Norges Idrettsforbund.

Tapte masse penger

I NFF ser man med gru på hva som skjedde med det nye nasjonalanlegget i Sverige. Det svenske fotballforbundet var en av de største deleier i Friends Arena, men eierne tapte enorme summer på driften. Tilslutt ble tapene så store at driften ble satt ut til et fransk firma som har full kontroll over hva som skjer i anlegget. Et lignende scenario ønsker NFF og Ullevaal Stadion for all del å unngå.

Fakta

Åpnet: 26. september 1926

Tilskuerrekord: 38.085 fra 1949

Tilskuerkapasitet: 27. 500

Ferdigstilt som nasjonalanlegg høsten 2014