Vi må helt tilbake til mai i fjor for å finne det som ble en vendepunkt for teknikeren. I kampen mot Stabæk leverte han sin første målgivende pasning i en norsk seriekamp. Det tok nesten to år. På de 15 neste månedene har han gjort smultringen til skamme. Fem assist-pasninger i fjor, og allerede seks så langt i år — senest mot til Fredrik Haugen mot Odd - vitner om at noe har skjedd.

- Jeg vet ikke helt. Jeg hadde jo pasninger til Erik (Huseklepp) også, men det var ikke alltid han scoret. Men vi har fått til noen veldig gode kombinasjoner i dette laget nå, blant annet fungerer jeg veldig bra med Kim (Ojo), sier Diego Guastavino.

- Dribler for mye

Den tidligere Lyn-spilleren har ofte vært utsatt for kritikk fra supportere, eksperter og media. For uruguayaneren har ofte virket litt for glad i ballen, litt for ego. Kroppsspråket til lagkameratene har heller ikke vært vanskelig å lese når et angrep har rent ut i sanden. Guastavino innrømmer at han til tider kan spille ballen oftere fra seg.

— Noen ganger dribler jeg for mye. Samtidig er det en del av mitt varemerke, det er sånn jeg spiller fotball. Det er mange driblinger, forseringer og avslutninger. Treneren sier ofte at jeg har en litt fri rolle, påpeker han.

- Har lagkameratene dine sagt du må sentre ballen mer?

- Kanskje av og til. Men som sagt, det er sånn jeg spiller fotball.

Da Guastavino overbeviste Brann-ledelsen med Steinar Nilsen i spissen, for to år siden, briljerte han i rollen som hengende spiss for avskiltede Lyn. I sommer har Rune Skarsfjord sendt Erik Mjelde ut på kanten og latt Guastavino spille bak Kim Ojo. Det har båret frukter og gjort dem til en fryktet angrepsduo som har stått bak de aller fleste målene til Brann i år. Se bare her:

  • Brann har scoret 31 mål på 17 seriekamper.

  • Kim Ojo har ti mål og fire målgivende pasninger.

  • Diego Guastavino har seks mål og seks målgivende pasninger.

— I den rollen har jeg mye mer kontakt med ballen, rommene er også ofte større og gir meg flere muligheter, smiler Guastavino, som kun er bak Tromsøs Thomas Drage (8) og Lillestrøms Björn Sigurdarson (6) på eliteseriens assist-liste.

- Er blitt mer komplett

Rune Skarsfjord sier Guastavino har utviklet seg ytterligere gjennom hele perioden i Brann, både på det individuelle plan og på det lagmessige.

— Han har utviklet seg til å bli en mer komplett spiller. I tillegg til å være en fremragende individualist, er han blitt en veldig god lagspiller. Han må gjøre en full jobb for laget som alle andre, og der har han utviklet seg, skryter treneren.

— Har han hatt konkrete mål om å bli en bedre tilrettelegger?

— Alle har utviklingsmål, og han har som resten hatt mål om å utvikle seg til en bedre fotballspiller. Han har tatt store steg, men det er han en av mange som har gjort, svarer Skarsfjord.

27-åringen innrømmer at han har det veldig bra som fotballspiller i Brann for tiden. Han har fått flere lagkamerater som snakker samme språk og resultatene til laget er gode. At Uruguay vant Copa América hjelper også på humøret. Nå drømmer han om edelt metall.

— Det hadde vært gøy å vinne en tittel med Brann.

- Kan det skje denne sesongen?

- Aner ikke. Nå blir de neste seriekampene som 13 finaler, så får vi se på slutten om vi er med i medaljekampen. Også har vi muligheter til å vinne cupen, melder han.

Guastavino satser i hvert fall på å bidra med det han har gjort så langt, assist og scoringer.

— Å slå målgivende pasninger er viktig for meg, men det viktigste er at laget vinner kampene. Slik som mot Odd, jeg burde kanskje scoret et til. På en annen side var det et veldig fint mål av Fredrik, bra at han fikk sitt første, avslutter Guastavino