Fredrikstad-Start 1-1: Kampen i Fredrikstad handlet bare om overlevelse. Start måtte helst vinne for å ha håp om en ny sesong i eliteserien, mens FFK kunne sikre ny kontrakt med ett poeng.

Med det utgangspunktet skulle man tro at nervene ville ligge tjukt utenpå draktene til de 22 som startet oppgjøret, men James Keene var alt annet enn nervøs. Fredrikstads innleide engelskmann fikk tillit fra start, og endelig fikk han vist hjemmefansen hva han kan. Bare ett minutt var spilt da FFK brøt høyt i banen, Tarik Elyounoussi spilte vegg med Keene, og leiesoldaten banket inn 1-0 bak Kenneth Høie.

Start ble litt passive etter kalddusjen, og etter 13 minutters spill fikk Elyounoussi en kjempemulighet til å doble for vertskapet. Ballen gikk helt tilbake til Høie, og utsparket fra målvakten var lavt og upresist. Elyounoussi klarte å ta ned ballen, og plutselig hadde han klar bane mot mål. Skuddet var hardt, men rett på keeper – Høie slapp med skrekken.

Kokte over

Start kom mer med igjen, og produserte gode sjanser. De to lagene vekslet på å fosse i angrep, men i det 26. minutt ble det koketemperatur i Fredrikstad. Etzaz Hussain kom i stor fart, og skulle forsøke å nå ballen etter en duell på midtbanen. Unggutten kastet seg inn i taklingen, men kom akkurat for sent. Dommer Tom Henning Øvrebø nølte ikke, og dro frem det røde kortet. Videobildene viser at Hussain marsjordre var for streng. 18-åringen taklet ikke med strakt ben, og han viste ikke knotter. Gult kort hadde vært tilstrekkelig, men fra Øvrebøs posisjon så nok situasjonen verre ut enn den var.

Klar målsjanse?

Uansett var Fredrikstad nå redusert til 10 mann, og det kom til å prege resten av kampen. Allerede i første angrep etter utvisningen kokte det igjen. Tre minutter var gått da Elyounoussi alene utfordret de to bakerste hos Start. FFK-spissen dro seg forbi Owello, og Jesper Mathisen måtte bruke ulovlige metoder for å stoppe Elyounoussi.

Hjemmepublikummet forutsatte et nytt rødt kort, men Øvrebø må ha ment at Owello fremdeles hadde hatt en mulighet til å forhindre scoring – og kortet ble gult.

Oppgjøret ble mer og mer ampert inn mot pause, og Fredrikstad ble stadig mer baktunge. Start hadde ballen klart mest, men kom sjelden til avslutninger.

Nesten, Hoff

2. omgang ble en ren kamp for tilværelsen, og Start hadde kniven på strupen. Fredrikstad byttet ut en sluttkjørt Keene tidlig, mens Start kastet inn det de hadde av offensive muskler, og presset på etter beste evne.

Start kom til få avslutninger, men i det 68. minutt burde Espen Hoff fått mer ut av en stor sjanse. Vingen ble spilt igjennom, og kunne brukt medspillere inne foran mål – men valgte å skyte fra skrått hold. Jon Masalin reddet uten større problemer.

Da ti minutter gjenstod begynte de 8133 fremmøtte å tro på ny kontrakt, men de siste minuttene ble et stormløp fra Starts side. Skuddene haglet mot Masalin, men FFK-spillerne ofret seg heroisk i egen målgård. FFK kunne selv avgjort på gode kontringer, men maktet det ikke. I kampens siste ordinære minutt fikk Start utligningen de så sårt trengte. Øyvind Gausdal kjempet inn ballen, og fire minutter tillegg gjenstod fremdeles. Det gikk unna på supporternes fingernegler, men vertenes innsats med ti mann var ny kontrakt verdig. Jubelen var øredøvende da Øvrebø blåste av. For Start ble det en ny nesten-kamp, og nå er håpet syltynt.

Det er seks poeng opp til Sogndal med to kamper igjen. Start har ti minusmål mer.