Russiske friidrettsutøvere har vært utestengt fra internasjonel konkurranser siden november i fjor. Det vil de fortsatt være og nå fikk de den endelige beskjeden om at de ikke får delta i Rio-OL. NTB Scanpix

IOC bekrefter: Russland er ute av OL

I dag ble det klart at Den internasjonale olympiske komitéen (IOC) utestenger russiske friidretssutøvere fra OL.

Publisert:

Det kom ikke som noen overraskelse at IOC fulgte beslutningen i IAAF sist fredag om at suspensjonen av det russiske friidretsforbundet skulle opprettholdes.

Dermed blir det olympiske leker uten russiske friidrettsutøvere på startstreken.

— Vi står fast på at det skal være nulltoleranse i dopingspørsmål, og vi må styrke kampen mot doping ytterligere, sa IOC-president Thomas Bach på en pressekonferanse i Lausanne tirsdag ettermiddag.

IOC-ledelsen, Verdens antidopingbyrå (WADA), representanter for utøverne og representanter for de internasjonale særforbundene var til stede på møtet i Lausanne.

Suspendert siden november 2015

I januar, etter avsløringene om at det hadde foregått systematisk doping i russisk friidrett, og at bestikkelser var blitt brukt for å skjule dopingavsløringen, ble tidligere Wada-direktør Rune Andersen leder for en gruppe som skulle finne ut hvordan det er mulig for Russland å komme tilbake til internasjonal friidrett.

Fredag ble det klart at Andersen og hans gruppe ikke kunne anbefale å oppheve supsensjonen. IAAF under sin leder Sebastian Coe gjorde det klart at de kom til å følge anbefaling til Andersen-gruppen.

Protester fra Russland

Dimitri Peskov, talsmann for Russlands president Vladimir Putin, sa før beslutningen i IOC om å opprettholde utestengelsen at et slikt resultat kunne føre til noe som ingen ønsket seg.

Allerede før beslutningen var tatt i Lausanne vedtok underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen, en uttalelse hvor de protesterer mot at rene russiske utøvere ikke får delta i OL.

— Bruken av straff mot russiske utøvere som aldri har blitt tatt i juks, er ikke bare en urettferdig behandling av utøverne, men underminerer også grunnlaget for den olympiske bevegelsen, heter den i uttalelsen fra nasjonalforsamlingen ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes:

Flerer russere har antydet at de ikke vil gi seg:

Les også

Russerne gir ikke opp kampen for OL-deltagelse

De prøvde, men det gikk ikke:

Les også

Coe om russerne: De har gjort mye, men de har ikke gjort nok

Saken blir oppdatert.

Publisert: