STOCKHOLM (aftenposten.no): Per-Mathias Høgmo har løftet svenske Djurgården fra nedrykksplass til midt på tabellen. Nordmannen overtok trenerjobben i Stockholms-klubben i mai, og har rukket å bli en svært populær mann etter at han har ført storklubben ut av tabelluføret.

Inspirasjon

Høgmo sier i et intervju i dagens papirutgave av Aftenposten at noe av hans drivkraft og viktigste prinsipper som trener er å søke nye impulser og hente kunnskap fra ulike miljøer.

Og en innovativ Høgmo har tatt grep i Djurgården.

Nå har han hentet inn en ballettdanserinne som skal bistå i treningsarbeidet.

— Vi henter inspirasjon fra mange steder, og dette er en ballettdanserinne og kunstner som skal komme og inspirere oss litt, sier Høgmo til Aftenposten.

53-åringen ser til internasjonale trenerprofiler som Alex Ferguson, José Mourinho og Arsène Wenger når han skal utvikle seg og lære. Men er heller ikke redd for å søke i andre miljøer.

- Det er alltid spennende å hente impulser fra andre områder. Og en ballettdanser har to ting: kroppsbeherskelse og balanse. Mange fotballspillere har mye å hente når det kommer til kroppsbeherskelse og balanse, så derfor skal hun holde et foredrag for spillerne, og så skal hun ha en økt med dem på treningsfeltet etterpå. Da får vi et innblikk i hvordan hun trener og tenker, så får vi se om vi kan hente noen impulser, sier Høgmo.

Dikt

Men det er ikke det eneste Høgmo har gjort av noe mer utradisjonelle ting etter at han overtok Djurgården.

For hver dag i klubben, på hver morgensamling, leses det dikt i treningslokalene på Kaknäs rett utenfor Stockholm sentrum.

— Vi leser dikt før hvert morgenmøte. Det var noe jeg innførte da jeg kom, og det er noe jeg har gjort i flere år, sier Høgmo.

— Det går på rundgang mellom spillerne og støtteapparatet. Noen leser noe de har skrevet selv, men ellers går det fra sitater fra Winston Churchill eller Nelson Mandela til dikt av lokale diktere. De står fritt, det kan være hva som helst. Dette har blitt et høydepunkt, alle gleder seg til den seansen, sier Høgmo og smiler.

Skaper refleksjon

- Hvorfor har du innført diktlesning?

— Det skaper en refleksjon, og det at spillerne tenker gjennom og reflekterer over ting synes jeg er viktig. Jeg er opptatt av å utvikle mennesker. At man skal reflektere over valg på banen, samfunnet man er en del av, og hvis noen i tillegg blir gode til å spille fotball blir jeg glad. Vi jobber mye med lagbygging og verdier, sier Høgmo.

Det kan det bli bruk for allerede torsdag. Da venter AIK til Stockholms-derby på Tele2 Arena, og endelig får Djurgården spille på sin hjemmebane i møte med erkerivalen. Oppgjørene har som regel blitt spilt på Råsunda (AIKs gamle hjemmebane) grunnet størrelse på stadion. Men nå er praktanlegget ved Globen klar til å ta i mot nærmere 30.000 tilskuere.