— Vi skal ikke være en konkurrent, men en samarbeidspartner til Olympiatoppen. Det vi skal være gode på er det fotballfaglige, sier Bjarne Berntsen, styreleder i Norsk Toppfotball.

For at ikke nesten likelydende navn skal bli forvirrende: Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) har satt i gang en prosess for å skape kraftsenteret Toppfotball Norge.

Samlokalisering av de beste fotballfaglige kreftene som allerede finnes i de to organisasjonene, samt de nyansettelser som må til, skal løfte toppspillerne av begge kjønn.

Tanken om et ytterligere samarbeid mellom forbundet og sammenslutningen av de 32 klubbene i de øverste divisjonene for herrer er ikke ny. Visjonen hadde de allerede i 2008, men nå erkjenner de at ikke har klart å få det ut.

Derfor etablerer de nå samarbeidsprosjektet Toppfotball Norge. Lokalene kommer enten til å ligge på Ullevaal stadion eller i forbindelse med Campus Norway på Ekeberg.

— Må handle nå

— Debatten som har gått om toppfotballen og den kraften Per-Mathias Høgmo har kommet inn med, betyr at nå er tiden til å handle, sier Hallén og fortsetter med et eksempel på arbeidsområder for det nye senteret::

— Vi må ha høy kompetanse på det vi var kjempegode på før. Der vi var i front. Det fysiske. Vi må ha ett miljø som er i verdensklasse på dette. Det sier seg selv at alle klubbene ikke kan sitte på dette selv.

— Husk at vi konkurrerer med klubber i Europa som omsetter for mer enn hele Tippeligaen tilsammen, skyter Berntsen inn.

Andre områder kan være slikt som trenerutdanning, teknikk, analyse, utviklingsarbeid, mental trening og medisin.

— Vi skal styrke de faglige leveransene ut til toppklubbene. De skal føle at dette senteret er det ypperste stedet de kan hente kompetanse fra, legger Berntsen til.

Får nye oppgaver

— Hvor mange stillinger vi til slutt kommer til å ende opp med, er altfor tidlig å si. Det vil bli en omstilling for mange som allerede jobber med dette i forbundet, Norsk Toppfotball og kretsene. Noen vil få endrede oppgaver, en annen arbeidsdag. Men folk mister ikke jobben, understreker Hallén.

Det jobbes allerede med dette i flere grupper, deriblant en fotballfaglig gruppe der bla. toppfotballsjef Nils Johan Semb, Lars Bohinen, Espen Olavsen og Tarje N. Jacobsen sitter.

Etter det Aftenposten skjønner, satt både Semb og sportssjef Jo Bergsvand i NTF opprinnelig i styringsgruppen for samarbeidet, men begge gikk over i faggruppen av bla. habilitetsmessige årsaker.

Styringsgruppen består nå av tre fra NFF, tre fra NTF og en ekstern konsulent.

Ukjent prislapp

Hva prislappen for dette vil bli, ønsker hverken Hallén eller Berntsen å svare på.

— Det kommer jo an på hvor mange stillinger vi ender opp med. Først må den fotballfaglige gruppen komme med sin rapport. Men vi skal prioritere dette nå. Det er et ønske fra styrene i både NFF og NTF. Jeg tror ikke at vi kommer til å spare penger på dette prosjektet, men heller at vi kan tjene penger ved å bruke penger. Hadde vi kommet til et EM eller VM med herrelandslaget eller om noen hadde kommet i Champions League, innbringer det mer penger enn hva vil bruke på dette senteret, poengterer fotballpresidenten.

Noen nøyaktig tidslinje for etableringen ønsker de to heller ikke å definere.

— Vi kommer til å se mye av dette klart i løpet av 2015. Men først må det forankres hos alle de involverte parter, sier Hallén.

At man også kommer til å hente krefter fra utlandet er helt klart. I landslagsapparatet rundt Høgmo finnes det allerede medarbeidere fra flere land.

Yngve Hallén legger heller ikke skjul på at senteret på et senere tidspunkt også kan bli et senter for flere lagidretter.

— Det Olympiatoppen først og fremst er gode på er å bistå enkeltutøvere. Vi tror vi har sammenfallende interesser med flere av de andre lagidrettene.

- Er Olympiatoppen informert om dette?

— De vet at det pågår en prosess, ja.