DIREKTE 17.15.

KONTIOLAHTI: Slik har det sett ut i Kontiolahti til nå.

Sprint: 19, 31, 54, 79. Jaktstart: 18, 38, 42. 15-kilometeren: 32, 41, 46, 52. Tallene representerer de norske jentenes plasseringer på de tre individuelle distansene i Kontiolahti-VM. Ikke mye å rapportere hjem om, annet enn at dette er for dårlig.

Selv om Elise Ringen var beste norske på normaldistansen, er hun vraket til stafetten. Slik gås etappene:

1. Marte Olsbu, Froland IL

2. Synnøve Solemdal, Tingvoll IL

3. Fanny Welle-Strand Horn, Oslo SSL

4. Tiril Kampenhaug Eckhoff, Fossum IF

Store svingninger

Stian Eckhoff er sjefen for de relativt dårlige tidene inne i de finske VM-skoger. Han er litt bekymret med tanke på stafetten, men sett i lengre perspektiv mener han at det er naturlig at det svinger mye – ikke minst på skytebanen.

Stian Eckhoff er inne i sin første sesong som trener for det norske kvinnelandslaget i skiskyting. Resultatene har vært varierende. Foto: VIDAR RUUD - NTB Scanpix

— Jeg kan ikke, per dags dato, ikke se at vi har gjort noe galt. Ser du sesongen vår under ett så har det svingt. Vi kan være helt der oppe og vi kan være langt nede, som nå, sier Stian Eckhoff.Han har fått en del pepper for dårlige resultater den siste måneden. Etter Fanny Welle-Strand Horns seier på sprinten i Ruhpolding i midten av januar, har det ikke vært grunn til å juble.

Utvikling hele veien

Ole Kristian Stoltenberg, som er ekspert for TV 2, sier til VG at det ikke er noen overdrivelse å kalle mesterskapet en fiasko. Stian Eckhoff er ikke helt der.

— Vi jobber hele tiden med utvikling. Kontiolahti er en stopp på veien. Vi skulle selvfølgelig vært bedre med i de individuelle konkurransene. Det har vi ikke klart. Vi har en stafett på i dag hvor vi håper å være en av outsiderne, sier Eckhoff.

Før mesterskapet hadde Eckhoff og skiskytternes idrettssjef Per Arne Botnan et mål om medalje på kvinnesiden. To jenter fikk være med på laget som tok bronse på mixedstafetten, men i de individuelle øvelsene har norske jenter vært statister. Den dårlige skytingen er heller ikke god nok for å nå målet om medalje på stafetten.

Trenger flere gode løpere

Eckhoff mener at en av grunnene til at de ikke står bedre til i norsk kvinneskiskyting året etter at Tora Berge la opp, er den manglende bredden.

— Vi har noen jenter som kan kalles etablerte som Tiril (Eckhoff), Fanny (Welle-Strand Horn) og Synnøve (Solemdal). Men vi skulle gjerne hatt flere jenter på et høyt nivå. Manglende bredde gjør at det blir stor belastning på de jentene som er på laget. Målet må være å gå inn i neste sesong med et lag hvor flere jenter kan prestere helt i toppen, sier Eckhoff.

Lærer noe nytt hver dag

Det er VM i Kollen neste år som er det store målet for alle jentene, også for Fanny Welle-Strand Horn. Hun er klar på at det ikke er treneren som skal henges etter de dårlige resultatene.

— Jeg tror vi trenger kanskje ett år til med Stian og jobbe som ett lag. Vi må matche hverandre mer og ikke hele tiden jobbe som individualister. Jeg lærer noe nytt av Stian på skytebanen hver dag her under VM, sier Fanny Welle-Strand Horn.