TEL AVIV (aftenposten.no): Flere uker før de norske U21-spillerne ble samlet i Oslo startet U21-landslaget et helseprogram som skulle ivareta spilernes helse under oppholdet i Israel.

Store deler av dagen er det rundt 30 grader i Tel Aviv, på kvelden fortsatt langt over 20. I tillegg er luftfuktigheten høy. Det betyr at det ikke bare er fotball de norske spillerne må tenke på.

U21-landslagets lege, Mads Oksum, forteller:

— Spillerne ble veiet da vi var samlet i Oslo før vi reiste ned. I tillegg ble det tatt urinprøve av alle. Der får vi gjennom analyse sett hvor mye de drikker. Da fant vi en verdi som dannet et utgangspunkt. Så følger vi opp og sammenligner vekt og urin når vi er her, sier landslagslegen.

Det er kjent at spillerne har fått beskjed om å unngå for mye tid i solen i løpet av dagen. En time i solen er maksimalt av det de får lov til å nyte. Rett og slett for at det tapper spillerne for mye.

  • Under hele innkjøringen til EM har vi preppet spillerne med info om varmen her nede, luftfuktigheten, mat og drikke, alt er jo litt annerledes, fortsetter Oksum.

Med verdiene fra testene i Oslo kan helseteamet under vektkontroll og urinprøver i Israel sjekke om spillerne er dehydrerte, om de har gått ned i vekt eller andre ting som kan påvirke spillernes prestasjoner på banen.

  • Spillerne skal vite om de tåler den belastningen det er å spille her, derfor skal vi ha god kontroll på hver enkelt.

- Hva må spillerne drikke i løpet av en dag?

  • Normalt drikker disse, som trener mye, mellom 3,5-4 liter i løpet av en dag. Her kan du plusse på et par liter på grunn av varmen. Men vi skåner de mye for solen, de har restriksjoner der. Spillerne ar også fått utdelt en fargeskala for å kunne følge med på fargen på egen urin for å se hvordan de ligger an, sier Oksum.

Spiller man 90 minutter i varmen kan man fort tape 3-4 liter væske. Det må erstattes under og etter kampen. Den jobben begynner allerede før kampen er i gang.

- Hvordan er det med spising i varmen?

  • Enkelte kan ha problemer med å få i seg nok mat. Spesielt etter kamp kan det være vanskelig for noen. Men vi har en del produkter de må få i seg, i tillegg har vi spesialbestilt mat til kampene, det er jo enkelte ting som er lettere å få i seg enn andre. For noen kan mangden mat være problemet, men mange tar med seg mat opp på rommet og spiser der, sier U21-legen.

Maten det er snakk om er ofte pasta, pizza og kjøtt. Ofte er det fire-fem forskjellige retter å velge mellom. Av væske er det snakk om vann, salt-tilsatt sportsdrikk, brus eller annet mineralvann.

Onsdag spiller Norge EMs åpningskamp. Motstander er Israel i Netanya.