— De har kommet seg inn i posisjoner som gir dem en mulighet til å bygge seg en maktbase. Når de først har klart det, ser det ut til at mange klarer å posisjonere seg slik at de kan beholde makten svært lenge, seksjonsleder på seksjon for kultur og samfunn ved Norges Idrettshøgskole.

Det er ikke bare Sepp Blatter som har et frynsete rykte som etterlater en kjølvannsstripe av korrupsjonsbeskyldninger og tvilsomme demokratiske prosesser.

Blatter er ikke alene

Disse beskyldningene om juks, bedrag, korrupsjon og maktmisbruk følger FIFA-presidenten helt inn i valget hvor han trolig blir gjenvalgt som organisasjonens mektigste mann i løpet av uken.

Men bråket rundt Blatter er ikke unikt. Historier om internasjonale idrettsledere som i større grad har tatt hensyn til personlig bankkonti og egen vinning er mange og unike.

— Disse lederne kan bli sittende nesten til evig tid. Det må gjøres noe med strukturen på valgene og reglene for alder og hvor lenge en president kan sitte. Men når de først er kommet til makten, hender det jo at de fikser på reglene slik at de kan forbli ved makten, sier Hanstad.

"Kjøper" seg stemmer

Hanstad er ikke blind for at lederne har fått utført mye bra i en del land, men at det har sin demokratiske pris.

— Mange lands idrettsledere har blitt avhengig av den pengestøtten som de får gjennom det internasjonale forbundet. En støtte som også fører til lojalitet mot den sittende presidenten, sier Hanstad.

Stadig større fokus på de mørkere sidene av den internasjonale idrettsbeveglsen har ført til at flere organisasjoner er blitt mer gjennomsiktige og har startet et arbeid for å friske opp sitt etiske regelverk. Mange mener at IOC med sin nye president Thomas Bach har tatt føringen med sitt forsøk på opprydding rundt egen virksomhet. IOC har for folk flest i blant annet Norge blitt sett på som en virkelighetsfjern gutteklubb som er mest opptatt av å sørge for seg selv. Dette inntrykket var også en av grunnene til at Norge sa nei til å søke om å få arrangerer vinter-OL i 2022. — Det er positive grep som er tatt av IOC. Nå gjenstår det å se om det er mulig å sette ut disse tiltakene i livet. Det er vanskelig å tenke seg at en internasjonal idrettsorganisasjoner kan komme lenger nede i gjørma enn det internasjonale håndballforbundet eller FIFA på noen områder, sier Hanstad.

Vi har samlet en del av sittende presidenter i internasjonale idrettsorganisasjoner som alle på ett eller annet tidspunkt har vært i søkelyset for virksomhet som ikke er helt forenelig med de idealer som idrettsliv og et sunt forretningsliv står for.

IHF (Det internasjonale håndballforbundet)

Hassan Moustafa (IHF) Foto: Axel Heimken

President: Hassan Moustafa (70), Egypt Siden: 1999

Etterforsket for korrupsjon og bestikkelser flere ganger. Kaller Qatar-VM i 2015 tidenes VM, mens kritikken haglet. Han sørget for at Tyskland fikk Australias plass i VM. En plass som de rettmessig hadde kvalifisert seg til. Han var også i åpen konflikt med sin egen generalsekretær i 2009. Frode Kyvåg kaller Moustafas ledelse for et «arrogant enevelde».

FIVB (Det internasjonale volleyballforbundet)

Ary Graca (FIVB) Foto: FIVB

President: Ary Graça (72), Brasil Siden: 2013

Etterforskes i Brasil for å ha gitt store kontrakter til firmaene til blant annet FIVBs generalsekretær og andre kjente. Han skal angivelig ha mottatt rundt syv millioner kroner for disse «tjenestene», melder organisasjonen «Play the Game».

FIFA (Det internasjonale fotballforbundet)

Sepp Blatter (FIFA) Foto: ARND WIEGMANN

President: Sepp Blatter (79), Sveits Siden: 1998

Har blitt utsatt for utallige beskyldninger om korrupsjon og tvilsomme forretningsavtaler. Stiller til gjenvalg som president i FIFA denne uken. Har mange motstandere, men store deler av de afrikanse landene støtter hans kandidatur.

FIDE (Det internasjonale sjakkforbundet)

Kirsan Iljumsjinov (FIDE) Foto: Roald, Berit

President: Kirsan Iljumsjinov (53), Russland Siden: 2005

Eksentrisk forretningsmann/politiker fra russisk republikk. Er beskyldt en rekke ganger for å sitte på mange sider av bordet. Samtidig har det vært gjentatte beskyldninger om bruk av både pisk og gulrot for å hanke inn nok stemmer til å bli valgt og gjenvalgt som president.

IAAF (Det internasjonale friidrettsforbundet)

Lamine Diack (IAAF) Foto: Matt Dunham

President: Lamine Diack (81), Senegal Siden: 1998

Ifølge en dokumentar laget av BBC i 2010 mottok Diack 3-400.000 kroner i bestikkelser i 1993. Diack selv sa at disse pengene var til gjenooppbygging av sitt hus etter en brann. Pengene kom fra ISL, et firma som kjøpte opp TV-rettigheter. Dette selskapet var den gang i forhandlinger med IAAF om rettigheter. Diack fikk en reprimande fra IOCs etiske komité.

UEFA (Det europeiske fotballforbundet)

Michel Platini (UEFA) Foto: Ronald Zak

President: Michel Platini (59), Frankrike Siden: 2007

Den franske sjefen for det europeiske fotballforbundet er også blitt beskyldt for korrupsjon i forbindelse med at Qatar ble tildelt fotball-VM i 2022. Det var flere britiske aviser som mener at han skal hatt hemmelige møter med Mohamed bin Hammam fra Qatar. Han skal hjulpet gulfstaten å få tildelt VM i fotball i 2022. Til den store franske sportsavisen L’Equipe har Platini benektet en hver form for korrupsjon og sier at han er såret av beskyldningene.

IIHF (Det internasjonale ishockeyforbundet)

René Fasel (IIHF) Foto: Mark Humphrey

President: René Fasel (65), Sveits Siden: 1994

Ifølge Andrew Jennings fikk Fasel en en reprimande fra IOCs etikkommisjon etter at han var involvert i en avtale hvor det ble betalt 15 millioner kroner til en tidligere skolekamerat for råd angående kjøp av rettigheter til vintersport. Fasel har benektet at dette var en deal hvor han fikk en del av pengene. Han har dog innrømmet at han har vist dårlig dømmekraft.

FIE (Det internasjonale fekteforbundet)

Alisher Burkhanovitsj Usmanov(FIE) Foto: MAXIM ZMEYEV

President: Alisher Burkhanovitsj Usmanov, Russland (61) Siden: 2008

Satt seks år i fengsel i Sovjetunionen på 1980-tallet for bestikkelser, en dom som høyesterett i Uzbekistan opphevde i 2000. Et britisk PR-byrå skal ifølge avisen The Times ha fjernet opplysningene om dommen i Wikipedia (opplysningene er tilbake nå). Firmaet skal ha vært leid inn av Usmanov i forbindelse med at et av hans selskap skulle på børs i Storbritannia. Usmanov skal ifølge Washington Post ha sparket en redaktør og utgiver i et russisk magasin han eier på grunn av en negativ artikkel angående president Vladimir Putin og valget i 2013. 60 journalister i magasinet skrev et åpent brev til Usmanov om at de følte seg som uproduktive feiginger.

Kilder: Guardian, Daily Telegraph, Play the Game, BBC, Dagbladet, Washington Post, Wikipedia