– Jeg trodde jeg vant. Radioforbindelsen min var fryktelig dårlig, og jeg ante ingenting før fem meter etter målstreken. Flaut, sier Philipsen i målområdet i den franske byen Calais.

Bak Van Aert jublet nemlig Philipsen hemningsløst etter å ha krysset målstreken. Seieren i spurten holdt imidlertid «bare» til en annenplass.

– Jeg hadde rett og slett aldri trodd at noen ville rykke ifra feltet helt alene. Det virket helt umulig, men Wout gjør det umulige. Da blir man overrasket på målstreken slik jeg ble i dag, sier Philipsen.

Alexander Kristoff ble beste nordmann på fjerdeplass. Også han trodde han kjempet om seieren.

– Hadde jeg ikke sett opp før mål, hadde jeg trodd at jeg hadde vunnet hvis jeg kom først. Jeg hadde ikke hørt på radioen at det var noen foran, sier Kristoff til VG etter først å ha blitt plukket ut til dopingtest i Frankrike.

SUVEREN: Wout Van Aert kunne til slutt trille over målstreken i ensom majestet. I bakgrunnen ser man forfølgerne. Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Kristoff, som for øvrig fylte 35 år i dag, var tredje best blant spurterne bak Van Aert.

– Det var flaks at jeg ikke vant. Da hadde det blitt jubelscener bak der, uttaler nordmannen.

Han har tidligere hatt nettopp Jasper Philipsen som hjelperytter i UAE, da begge syklet for UAE-laget.

Det gjensto cirka ti kilometer av etappen da Anthony Perez i solobrudd ble hentet inn. Da så Wout Van Aert og hans Jumbo–Visma sitt snitt til å angripe umiddelbart. Det sprengte feltet totalt.

Van Aert opparbeidet seg en solid luke og kunne til slutt trille over målstreken i ensom majestet.

– En genistrek, sier Eurosport-kommentator Theis Magelssen om manøveren til Jumbo–Visma.

Sven Erik Bystrøm, Kristoffs norske lagkamerat i Intermarché, sier til VG at han fikk med seg Van Aerts rykk.

– Jeg er gammel lagkamerat med Jasper. Han skal få høre det i kveld. Det er klassisk, det, sier Bystrøm.

Kristoff føler med belgieren.

– Det var dumt for han. Han er en sykt hyggelig fyr. Han er rask. Det kan være at han tar en seier senere, men sjansene forsvinner jo. Han skulle sikkert gjerne vunnet i dag. Han var raskest i spurten, sier Kristoff til VG.

Magnus Cort og Anthony Perez hadde på et tidspunkt syv minutters forsprang ned til feltet. Foto: Pete Goding / Pa Photos

– På slutten satt vi kanskje litt langt bak i bakken, men Van Aert var soleklart sterkest uansett. Vi forsøkte å sette opp spurten for Alex, sier Bystrøm om avslutningen på etappen.

I TV 2s kommentatorbod var de mektig imponerte over Van Aert. Belgieren leder sammenlagt, men sto med to annenplasser før tirsdagens etappe.

– Det er så fortjent dette er, Wout Van Aert. Helt ellevilt. Det er så rått det her, sier TV 2-kommentator Christian Paasche.

Om Kristoff og Philipsen, sier Paasche:

– Han (Kristoff) slipper i hvert fall å bli en YouTube-hit. Den prisen tar Jasper Philipsen utover kvelden.

Selv om det ikke ble noen seier på tirsdagens etappe, er Stein Ørn, Kristoffs stefar og trener, svært fornøyd med prestasjonen.

– Han som trakk ham opp hadde litt for lav hastighet. Jeg tror egentlig han gjør ganske riktig ut ifra forutsetningene, sier Ørn til VG.

Treneren fikk den bekreftelsen han hadde ønsket seg.

– Jeg synes dette er veldig lovende, sier Ørn.