«Rekordgutta» i mål i natt: - Utrolig glad for at vi fikk til dette sammen

Natt til onsdag kom sørlendingene i mål på Nordkapp. Til ny rekord.

NORDKAPP: Fredag 26. juni startet kameratgjengen på Lindesnes. Rett over kl. 04.00 natt til onsdag kunne de juble for rekord etter å ha kommet i mål på Nordkapp. På fire døgn, 20 timer og 59 minutter.

– Jeg er utrolig glad for at vi fikk dette til sammen. Nå må jeg ringe hjem til kona mi, sa Øystein Dahl på direktesendingen noen minutter etter målpassering.

Se jubelscenene i videoen øverst i saken. Videoen er filmet av Chris Thomas Johansen i støtteapparatet rundt syklistene.

De syv syklistene som startet på Lindesnes er Rune Rørvik, Øystein Dahl, Helge Sortland, Ove Fuglestveit, Olav N. Birkeland, Øyvind Vaagland Reiten og Runar Skuggevik fra Vegårshei. I mål var det kun Dahl og Fuglestveit som fremdeles var på sykkelen.

Øystein Dahl jubler etter å ha kommet i mål på et forblåst, regnfullt og tåkelagt Nordkapp-platå. Foto: Chris Thomas Johansen

– Han besvimte nesten

– Prestasjonen til Ove er ekstrem. Han besvimte nesten på vei opp det siste stykket, men han holdt seg på sykkelen, sier Dahl.

Sportsklubben Rye hadde den forrige rekorden på fire døgn, 22 timer og 18 minutter. Sørlendingene slo altså den med én time og 19 minutter.

Se siste del av etappen under her. Videoen er produsert av MOSE/Chris Thomas Johansen i teamet rundt syklistene:

Her må Ove Fuglestveit ha en liten pause, bare noen hunder meter fra selve Nordkapp-platået. Foto: Skjermdump

Fuglestveit slet skikkelig den siste kilometeren, og måtte flere ganger ha en liten pause for å komme helt i mål.

– Det er helt utrolig. Det er sikkert 100 stykker som har hjulpet oss, for at vi skulle få gjort dette, sa Fuglestveit etter å ha fått summet seg i noen minutter.

En sprø idé

De var fem stykker som startet på siste etappe fra Olderdalen til Nordkapp, men tre av dem måtte gi seg i løpet av tirsdagen. Kaptein Rune Rørvik var en av de som måtte kaste inn håndkleet før målet var nådd. Etterpå takket han alle som har støttet kameratgjengen de drøye 2500 kilometerene fra Lindesnes.

– Jeg vil takke for at så mange har fulgt med oss. Det er ufattelig. Vi har bare syklet, men har fått med at mange har sett på. Jeg håper at dette kan være en inspirasjon til at andre kan finne ting og strekke seg mot. Og jeg er glad for at vi fikk opp Ove og Øystein på ny rekord. Vi har nådd målet, sa Rørvik.

Tirsdag startet syklistene, som da hadde blitt redusert fra syv til fem, på siste etappe fra Olderdalen. Etappen var på 440 kilometer, og etter rekordskjema skulle de sykle i mål på Nordkapp kl. 03.30 natt til onsdag. Utfordringen var været. Det var meldt ned mot fire grader og vind opp mot stiv kuling (14–15 m/s) i mot under siste del av etappen.

– Det er dårlig vær, men det blir rekord. Det er jeg temmelig sikker på, sa en selvsikker Olav Birkeland tidlig under tirsdagens etappe. Han måtte selv stå av mandag grunnet rygg- og nakkeproblemer.

Har du lest saken om det utrolige rekordforsøket? Klikk deg inn her.

– Gutta er nedkjørt

Før siste etappe var snaue 2100 kilometer tilbakelagt av de totalt 2500 de hadde lagt opp til fra Lindesnes til Nordkapp.

– Nå er gutta generelt nedkjørt. De sliter med knær og har litt vondt i baken. Men nå gir de seg ikke. De øyner målet. Det er 38,6 mil igjen nå, sa Birkeland, som satt i følgebilen fram til målet.

Senere tirsdag måtte både kaptein Rune Rørvik og Øyvind Vaagland Reiten også gi seg.

Ove Fuglestveit rakk å sikre seg noen bilder selv da de syklet langs Ofotfjorden. Foto: Skjermdump

Skuggevik, som var den siste syklisten som ble med på «rekordlaget», var den første som måtte kaste inn håndkleet. Han ga seg søndag ettermiddag.

– Jeg måtte gi meg da vi var ved Polarsirkelen, da var det nok. Jeg hadde en plan om å være med i to dager, ut i fra den treningen jeg hadde i forkant, sier Skuggevik, som ble med på rekordforsøket for å bidra til å sette fokus på forskning på barnekreft.

Har samlet inn over millionen

Skuggeviks 14 år gamle datter Amalie døde i fjor sommer, etter to års kamp mot hjernekreft. Gjennom de drøye 250 milene håper syklistene å samle inn 250.000 kroner fordelt på to gode formål; barnekreftforskning og barneavdelingen ved Sørlandet sykehus. Etter målpassering ble det klart at de har klart å samle inn over én million kroner.

– Vi ha hatt en sak å sykle for som gjør at dette har vært noe annet enn bare å sykle fort. Vi har satt en rekord, men jeg tror vi har satt rekord på innsamling også. Vi har fått inn over én million kroner til en god sak, en sak vi har et forhold til og som vi ønsket å bidra til. Det har kommet mye ut av en liten idé om å finne på noe sprøtt, sier kaptein Rørvik.

Sju syklister hadde blitt til fem da en etappe gjenstod. Her ser vi Øyvind Vaagland Reiten som leder an i gruppa. Foto: Chris Thomas Johansen
Søndag formiddag syklet «rekordgutta» inn i Nord-Norge. Foto: Skjermdump

Bak syklistene har det alltid vært et støtteapparat på hele åtte personer, med ansvar for alt fra mat, overnatting, logistikk og medisinsk behandling. Blant de åtte er også Gullruten-vinner Chris Thomas Johansen, som skal følge rekordforsøket gjennom en livestream under store deler av hver etappe. I tillegg skal han lage en dokumentar til TV Agder i etterkant av sykkelturen fra sør til nord.

– Det har gått greit, men det har vært veldig utfordrende. Jeg har løpt fra morgen til kveld. Da de sa at de skulle sykle Lindesnes-Nordkapp, ville jeg filme det minutt for minutt. Jeg ville utfordre meg selv også, sier Johansen, som har kontroll på seks kamera, to datamaskiner, en telefon og en joystick i tillegg til snakke om innhold underveis i sendingen, sa Johansen tidligere i uka.

Vis fakta ↓
Planlagt rekordrute:

Hver dagsetappe har bestått av omtrent 19 timers sykling. Det har betydd fem timer igjen hver dag til mat, behandling og søvn. Starten gikk fredag 26. juni kl. 07.00 fra Lindesnes fyr, og planen var å rulle i mål på Nordkapp-platået kl. 03.30 natt til onsdag 1. juli. Klokka var rett over fire da de kom i mål. Dermed er den nye rekorden på fire døgn og drøye 21 timer. Sportsklubben Rye hadde den forrige rekorden, som var på fire døgn, 22 timer og 18 minutter.

I videoen under her kan du få en kort presentasjon av prosjektet!