Moumbagna scoret begge målene da Bodø/Glimt slo Besiktas 2–1 i Istanbul torsdag kveld. Tidligere denne uken ble spissen tatt ut på Kameruns landslag for første gang.

Tor-Kristian Karlsen har vært sportsdirektør i Monaco og er fortsatt tett på internasjonal fotball som konsulent. Han mener Moumbagna har vært «sensasjonelt god» etter overgangen fra Kristiansund til Bodø/Glimt i januar.

– Hans historie er dessuten ganske enestående. Fra «andre nivå» i USA til sjansesløseri i Kristiansund og et mislykket opphold i Danmark til storscorer for Bodø/Glimt.

Moumbagna for Bodø/Glimt i 2023:

  • Eliteserien: 15 mål og 7 assist på 25 kamper

  • Conference League: 3 mål på 4 kamper

  • Cupen: 3 mål på 4 kamper

– Jeg husker flere europeiske klubber spurte meg om ham da han spilte i KBK. Flere av disse klubbene var sterke på analyser, og det tyder på at han scoret høyt på forskjellige datavariabler, selv om han slet foran mål.

– For øvrig nok et bevis på at afrikanske spillere ofte trenger tid, men når de først har tilpasset seg norsk fotball, kan de oppleve en eksplosiv, nesten grenseløs utvikling, sier han.

ULIKE ROLLER: Tor-Kristian Karlsen har bred erfaring i fotballen. Her som sportslig leder for Start i 2018. Han har også vært speider og sportsdirektør i store klubber, samt jobbet for en rekke medier internasjonalt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Prestasjonene denne sesongen gjør at det er usikket hvor lenge Moumbagna blir i Bodø/Glimt – tross at han har en kontrakt som løper ut 2026.

– Han er ekstremt attraktiv utenfor Norge. Ikke bare er han hurtig og sterk, men han er god i lufta og har beviselig sterke avslutningsegenskaper, sier Karlsen.

Han tror Glimt allerede har takket nei til store bud, men at det er opplagt at andre klubber vil prøve seg igjen i januar.

– Det vil overraske meg om Moumbagna går for under 100 millioner kroner.

Det er ikke bare Moumbagna som imponerer i Glimt-laget. Tor-Kristian Karlsen tror også midtbanespilleren Albert Grønbæk er et hett navn for større klubber.

– Dansken har utvilsomt mange beundrere i de store ligaene. En teknisk god, dynamisk indreløper med målteft er som gullstøv i Europa – nesten alle er på utkikk etter den type spillere. De vokser heller ikke på trær, sier Karlsen om dansken som ennå ikke har debutert for det danske A-landslaget.

DANSK DYNAMITT: Albert Grønbæk vekker interesse i Italia, ifølge Tor-Kristian Karlsen. Foto: Annika Byrde / NTB

Karlsen deler en historie:

– Jeg reiste fra Italia tidligere i dag (torsdag) og den første spilleren de fleste fotballfolk trakk frem fra Eliteserien var Grønbæk. Så jeg kan bekrefte fra førstehåndsinformasjon at interessen for ham er stor i Italia, men ganske sikkert andre steder også.

– Bodø/Glimt må nok slite voldsomt for å beholde ham frem til neste sommer. Også for ham vil det nok komme tilbud i 100 millioner-klassen, spår Karlsen.

Han er ikke alene om å la seg begeistre av de to Glimt-juvelene:

Faris Pemi Moumbagna scoret begge målene for Bodø/Glimt. TV2s ekspert Jesper Mathisen var inne på det samme etter oppvisningen i Istanbul:

– Faris ble ikke noe billigere i kveld, og den interessen som var rundt han i sist overgangsvindu blir ikke noe mindre nå i vinter. Han hadde mye spennende ved seg da han ble hentet fra Kristiansund, men den utviklingen han har hatt på topp for Bodø/Glimt har vært fenomenal, sa Mathisen, og gikk over til dansken:

– Det samme kan sies om Albert Grønbæk. Dansken er også en spiller de kommer til å selge for godt over 100 millioner.