– Kritisere Cramer? Ja, jeg har rett til å si min personlige mening til ham og til mediene. Jeg anser at hans lag ikke er forberedt til dette mesterskapet. Det er ikke noe galt i å si det, fastslår Jelena Välbe ifølge nyhetsbyrået R-sport.

Den tidligere toppløperen, som er blitt 52 år, er både president og landslagssjef i det russiske langrennsforbundet.

Allerede i helgen kom hun med kritikk mot russernes tyske trener, og nå gjentar hun den etter at «Russlands skiforbund» (som de heter i VM) ble uten medaljer også på den fjerde kvinneøvelsen i mesterskapet, 10 km. Aleksandr Bolsjunov står bak deres to eneste medaljer i VM så langt - den ene sammen med Gleb Retyvikh i teamsprint.

Det russiske landslaget har en helt annen oppbygging enn for eksempel det norske. Løperne er organisert under ulike trenere, uavhengige av kjønn eller spesialdistanser.

Aleksandr Bolsjunov, Denis Spitsov med flere er trent av Jurij Borodavko, mens blant andre Julia Stupak, Sergej Ustjugov og Gleb Retivykh er under Markus Cramer. Det er ytterligere to grupper, som trenes av henholdsvis Oleg Perevoztsjikov og Jegor Sorin.

Välbes kritikk går først og fremst mot prestasjonene til Julia Stupak (tidligere Belorukova).

– Fra første stavtak var det klart at Julia ikke var i form. Julia vet ikke hva Markus sier, hva som foregår. Han kommer til å tenke over det etter mesterskapet, akkurat nå er det vanskelig å si noe, sier hun ifølge R-sport.

Jelena Välbe regner opp Cramer-elever som har mislyktes:

– Jeg ser ingen leder i Julia. Sergej Ustjugov falt, Jevgenij Belov mislyktes. Jeg håper at Artjom Maltsev vil rette opp noe på 15 km, sier hun og trekker fram ytterligere en Cramer-elev som skal i aksjon i VM.

Da Aftonbladet snakket med Markus Cramer i begynnelsen av uken, svarte tyskeren:

– Jelena er boss. Det er hun som bestemmer.

På avisens spørsmål om han har problemer med kritikken, svarte tyskeren:

– Neida, Jelena har pratet med meg også. Hun sa «Markus, hva var det som hendte med Julia (Stupak) på skiathlon?». Men det er ikke lett. Vi har hatt store skadeproblemer i gruppen vår, så oppladningen til VM har ikke vært optimal.

– Julia ble nummer to i Tour de Ski, og etter det forventer alle at hun lett skal ta medalje i VM, men det fungerer ikke sånn. Konkurransen i Tour de Ski var svakere - de norske løperne var jo ikke med. Nå er det mye vanskeligere, sa Markus Cramer.

– Er du sikker på at du får beholde jobben hvis dere ikke begynner å ta medaljer?

– Nei, nei, nei. Jeg kan dette spillet. Det går opp og ned, og du kan aldri være sikker på noe. Men jeg og Jelena har god kommunikasjon. Vi vil det samme - ha gode resultater.

Välbe har også antydet at løperne må tas fra telefonene - fordi de bruker for mye tid på sosiale medier.

– Jeg bruker lite tid med telefonen. Vi har gjøremål hele dagen, så det blir nesten ikke tid til, sier Julia Stupak til Tass.

– Dette er ikke måten å gjøre det på, sier den tidligere toppløperen Anfisa Reztsova, som nå er en kjent politiker.