Vinneren av «VM-kvaliken» i russiske Jekaterinburg får spille om VM-tittelen mot Magnus Carlsen i Dubai i tiden 24. november til 16. desember.

Det blir nå et rent «1990-modell»-møte mellom Carlsen og Nepomnjasjtsjij (ofte kalt «Nepo» i sjakkmiljøet). De møttes første gang i U12-EM i 2002 og er gode kompiser.

Magnus Carlsen har vært verdensmester siden 2013 og er nå klar for sitt femte VM-oppgjør ved brettet.

Nepomnjasjtsjij ble mandag ettermiddag klar som vinner av kandidatturneringen da Anish Giri tapte sitt parti mot Aleksandr Grisjtsjuk. Nederlenderen prøvde febrilsk å finne en utvei, men var allerede i Grisjtsjuks jerngrep.

Men har russeren noen som helst mulighet til å slå nordmannen? Den spanske sjakkeksperten Leontxo Garcia, som skriver for blant andre El Pais, sier til VG:

– Det kommer an på om Jan har forbedret sitt svake punkt til nå: Mangelen på stabilitet. I en lang VM-match vil det være et alvorlig problem mot Magnus om han fortsatt sliter med det.

CARLSENS RIVAL: Jan Nepomnjasjtsjij i aksjon mot Maxime Vachier-Lagrave søndag. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør for New In Chess, sier til til VG at «Carlsen vil være klar favoritt i en VM-kamp» - men mener samtidig:

– Selvfølgelig vil Nepomnjasjtsjij ha sjanser mot Magnus. Det å være underdog setter Nepomnjasjtsjij i en hyggelig posisjon. Mest sannsynlig vil han aldri mer få en sjanse til å bli verdensmester. Dette er hans store sjanse. Han vil være veldig motivert og fokusert, og vil jobbe hardere enn noensinne, klar til å gjøre offer for å nå sitt mål som han ikke ville gjort ellers, sier Dirk Jan ten Geuzendam.

– Dessuten får han all den hjelpen han kan drømme om i Russland. De vil komponere et stort og sterkt team for ham. Bare husk at ingen trodde at Sergej Karjakin ville ha en sjanse mot Carlsen i New York, og han ga absolutt Magnus bekymring. Eller Boris Gelfand i 2012 i Moskva, da alle trodde at han ville bli et lett bytte for Viswanathan Anand - men tapte først i tie-break.

Nepomnjasjtsjij har faktisk en positiv statistikk mot Carlsen i klassisk sjakk - men det skyldes til dels partier mellom dem da de var barn og unge. Russeren har fire seirer mot Carlsens ene - mens seks har endt med remis, ifølge chessgames.com.

Totalt, inkludert hurtigsjakk og andre møter, er imidlertid statistikken til Carlsens fordel: 21 seirer mot «Nepos» 14, og med 37 remiser.

– Jan viser nå at han er blitt mer stabil, hvilket monster han er. Han er en verdig VM-motstander for Carlsen, sier eksperten Tania Sachdev på chess24-sendingen mandag.

– Han har tatt store steg, mener hun.

– «Nepo» fortjener VM-matchen, sier en annen ekspert på chess24, Judit Polgar.

– Han er blitt en mye mer solid spiller enn før.

Jan Nepomnjasjtsjij styrket sitt kandidatur i kandidatturneringen ved å vinne over kinesiske Wang Hao lørdag. Etter hviledag søndag møtte han mandag Maxime Vachier-Lagrave, en av de beste i turneringen. Det endte med remis.

Anish Giri har ligget nærmest Nepomnjasjtsjij. Mandag fikk «Nepo» hjelp av landsmannen Aleksandr Grisjtsjuk, som med hvite brikker slo Giri. Dermed har Giri ingen muligheter til å ta igjen Nepomnjasjtsjij. Han ligger riktignok bare ett poeng bak, men «Nepo» ligger foran på innbyrdes oppgjør.

Her kan du spille gjennom partiet Grisjtsjuk-Giri (ekstern lenke).

Russeren har igjen Ding Liren i tirsdagens parti.

PS! Magnus Carlsen spiller for tiden den femte turneringen i online-touren Meltwater Champions Chess Tour.