Mark Ogden, anerkjent journalist for ESPN, uttalte at han synes Italia har vært det beste laget til nå i EM. Men det han sier om lagets midtbane har skapt diskusjoner:

– Å komme så langt med knirkende og aldrende forsvarere i Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci, en midtbane uten en spiller i verdensklasse, samt de svinnende spissene Ciro Immobile og Andrea Belotti er et vitnesbyrd om den strålende jobben trener Roberto Mancini har gjort, sa Ogden på ESPN.

Det som blir sagt om Italias midtbanespillere fikk Ogdens kollega fra Italia, Gabrielle Marcotti, til å heve øyenbrynet.

– Han har en veldig høy list for hva som er verdensklasse dersom ikke Marco Verratti, Jorginho og Nicolò Barella er kvalifisert for betegnelsen, tvitrer Marcotti.

TRE AMICI: Jorginho, Marco Verratti og Nicolò Barella har blomstret i EM for Italia på deres midtbane i 4–3–3-systemet. Foto: STUART FRANKLIN / POOL

Steinar Nilsen spilte for de italienske storklubbene AC Milan og Napoli på 90-tallet. Han er voldsomt imponert over det Italia og deres midtbane har levert til nå i EM.

– En og en er det veldig kvalitet på dem, men det er først og fremst en trio som fungerer utrolig bra sammen. Det er kanskje noe av det beste vi har sett på mange år av en midtbane, med tanke på offensiv og defensiv samhandling, sier Nilsen.

Den tidligere Tromsø-spilleren applauderer løpskraften, fysikken viljen og mentaliteten i det italienske laget.

– Det er veldig vanskelig å rose én i midtbanen uten å trekke frem trioen. Du må nesten trekke frem Mancini som har fått frem den kulturen og mentaliteten i dem, sier Nilsen.

– Det er en voldsom løpskapasitet og fysikk i laget. Det er spillere som ofrer seg for hverandre. Det er en bisverm av blå spillere når motstanderen har ball. Det krever en helt ekstrem utholdenhet som skal være tilgjengelig. De har en utfordrende spillestil.

Jorginho og Barella utgjorde Italias midtbanetrio sammen med Manuel Locatelli i gruppespillet, mens Verratti har tatt over plassen til Locatelli i utslagsrundene mot Østerrike og Belgia.

– Vi har en fantastisk midtbane. Det er fint for angriperne å ha midtbanen vår fordi pasningen kommer alltid med den riktige timingen, sier Italias ving Federico Chiesa til Sky Sport Italia.

Semifinalen mot Spania spilles tirsdag klokken 21.00 på Wembley. Den vises på TV 2.