Martin Ødegaard, som ble Norges yngste kaptein på 105 år, måtte nemlig byttes ut til pause mot Gibraltar etter at han vrikket sin høyre ankel.

Arsenal-spilleren prøvde først å løpe av seg skaden, men signaliserte deretter til Solbakken at han måtte byttes ut.

– Jeg fikk en god «twist» der. Jeg håper det går seg til, men litt sårt, det er det. Jeg tror det skal gå fint. Foreløpig lover det godt, sier Ødegaard til TV 2 om ankelskaden og sjansen for å rekke Tyrkia-matchen.

– Det går etter forholdene såpass bra at berettighet håp om spiller lørdag, sier Solbakken til VG.

Norges andre superstjerne, Erling Braut Haaland, hadde heller ingen ypperlig kveld på jobb. Jærbuen fikk fem betydelige muligheter til å score, men bommet enten på mål eller ble stoppet av en god Dayle Coleing i Gibraltar-målet.

– En viktig, god start på denne kvalifisering. En viktig seier, sier Haaland til TV 2.

Se reaksjoner etter kampen her:

Keeperen etterlignet en murvegg de første drøye 40 minuttene av kampen og nærmet seg tosifret antall redninger før Norge omsider fikk hull på byllen like før pause.

Da hadde Solbakken rukket å bli frustrert: «Faen, altså! Helvete!», ropte han etter atter en misbrukt mulighet.

Så stanget Alexander Sørloth inn en corner fra Fredrik Midtsjø før Kristian Thorstvedt scoret karrierens første landslagsmål.

Sjokkert Thorstvedt

Sønnen til den norske keeperlegenden Erik Thorstvedt var den store overraskelsen i startoppstillingen til Solbakken, men viste nøyaktig hvorfor han hadde fått sjansen – med en god prestasjon i tier-rollen bak spissene.

– Det var stort. Jeg fikk litt sjokk da jeg fikk vite hvem som skulle starte kampen i dag, men jeg var der ballen datt ned, sier Thorstvedt til VG.

– Han har bra mentalitet og bra skudd. Spilte godt i 1. omgang, men falt litt av lasset i 2. omgang som de andre. Har litt med kunstgresset, bytter og alt å gjøre, sier Solbakken om Thorstvedt.

Flere bytter

Da Jonas Svensson banket inn 3–0, trønderens første landslagsmål, ropte Solbakken til seg stjernespissene Haaland og Sørloth.

– Hvem av dere skal ut, spurte Solbakken, og ettersom Sørloth hadde fått scoringen sin, virket det som at Haaland skulle få fortsette.

Slik ble det ikke. Haaland ble byttet ut for Joshua King, som før kampen viste tydelig uttrykk for at han var misfornøyd med ikke å starte kampen.

– To voksne mennesker der. Det var litt hipp som happ, sier Solbakken etter kampen.

I midtforsvaret kunne Marius Lode feire sin første landskamp med rent bur, men det var ikke store jobben som krevdes for å holde det tannløse hjemmelaget unna.

Fremover i banen var ikke Solbakken helt tilfreds.

– Dere har alle sammen for mange touch. Alle fører den to og tre og fire ganger, ropte han til spillerne sine.

Han varsler at det kan bli endringer både i formasjon og laguttak foran lørdagens kamp mot Tyrkia.