– FC Barcelona har kommet til enighet med Xavi Hernandez om at ham blir manager resten av inneværende sesongen og to sesonger til. Xavi Hernandez, et akademiprodukt hos Barça, har forlatt sin nåværende klubb, Al-Sadd i Qatar, etter samtaler de siste dagene med eierne av klubben, skriver Barcelona i pressemeldingen som ble publisert natt til lørdag.

Det er ventet at Xavi ankommer Barcelona i løpet av helgen, og blir presentert som klubbens nye manager på Camp Nou mandag.

Ronald Koeman fikk sparken som manager i den spanske storklubben for halvannen uke siden, og laget har blitt ledet av Sergi Barjuan i de siste kampene i påvente av en fast manager.

Nå er det klart at Xavi blir nederlenderes etterfølger etter at det har vært litt forvirring de siste dagene:

– Xavi informerte oss for noen dager siden at han vil dra til Barcelona. På grunn av den kritiske situasjonen hjemklubben hans går igjennom, forstår vi valget og vil ikke stå i veien, sa Al Sadd-direktør Turki Al-Ali i pressemeldingen som gikk ut fredag formiddag.

Noen timer senere melder flere spanske medier at kilder forteller at en avtale ikke er i boks. Utkjøpsklausulen er på fem millioner euro (nesten 50 millioner kroner), og den skal ikke økonomisk vanskeligstilte Barcelona være villig til å innfri, skriver NTB.

Fredag kveld bekrefter imidlertid Barcelona-president Joan Laporta overfor Mundo Deportivo at kontraktene forberedes og blekket klargjøres.

– Xavi blir vår neste manager, vi klargjør og skal signere kontraktene, sier han til avisen.

Fredag ettermiddag publiserte Al Sadd bilder av Xavi som tar farvel med spillerne:

41 år gamle Xavi spilte nesten hele sin karriere i Barcelona. Han debuterte for «Blaugrana» som 18-åring i 1998. Da spilte han med det som senere skulle bli hans trener, Pep Guardiola.

AS og andre spanske medier meldte fredag at Xavi signere en kontrakt som går til juni 2024 og at han ville bli presentert på Camp Nou den 8. november.

I juni avslørte klubblegenden at han ha takket nei til jobben ved to anledninger tidligere, grunnet at han ikke følte seg klar til å ta jobben.

– Barcelona ser svakere ut enn på lenge, men det gjør det kanskje enklere. Han tar over et lag i fritt fall på niendeplass, men som er på skuddhold på topp-fire. Sånn sett er det kort vei til toppen og forventningene er små, sier La Liga-ekspert Petter Veland til VG.

Midtbanejuvelen sanket inn totalt 25 trofeer med klubben, hvor av åtte ligatitler og fire Champions League-seiere. Han spilte totalt 505 kamper for de røde og blå.

Katalaneren gikk i 2015 til Al Sadd i Qatar, og tok over som trener i 2019. Der har han vunnet syv trofeer.

– Han har noen ting som virker riktig. Han har spiller erfaring ganske nylig, kjenner indirekte og direkte flere av spillerne og veldig mange ser opp til han, sier Veland.

– Har han nok erfaring?

– Det samme spørsmålet ble stilt om Pep og Zinédine Zidane, og fellesnevneren til de tre er at de har litt erfaring. Han har et fotballhode som er helt enormt. Alle skjønte da han var i midten av 20-årene at han var en fotballspiller som spiller med hodet, ergo kan han bli en god fotballtrener, svarer fotballfantasten og fortsetter:

– Og gjennom alle videoene og intervjuene hvor han har presentert sin egen taktikk, er det helt åpenbart at han har mye å komme med som trener.

Husker du dette? Barca-legenden med nydelig scoring.