– Får jeg det, får jeg det, svarer han på spørsmål om hvordan han eventuelt vil ta det hvis han må innfri Norges skøyteforbunds krav til løperegenandel for deltagelse i verdenscupen etter sesongpremieren i Stavanger denne helgen.

I henhold til skøyteforbundets uttakskriterier, må landslagsløperne betale 25.000 kroner hver for å få lov til å gå de to verdenscupløpene i Calgary 9.-11. desember og 16.-18. desember. Hvis de ikke etter de to første - i Stavanger 9.-11. november og Heerenveen 18.-20. november - er kvalifisert for A-gruppen på en distanse.

Eller Norges lag på lagtempo eller lagsprint.

– Noen må dessverre betale, sier generalsekretær Håkon Dahl i Norges skøyteforbund.

Det er bestemt at så mange som mulig skal få sjansen til å gå verdenscup, med forbehold om at de minimum er topp 10 i B-gruppen. Til det en måned lange verdenscupoppholdet i Calgary vil forbundet ikke fylle løperkvotene fullt ut og sende færre trenere enn vanlig for å spare penger.

Ifølge Håkon Dahl kostet et tilsvarende verdenscupopphold i Nord-Amerika forrige sesong 100.000 kroner for hver løper. Egenandelen utgjør altså 25 prosent av faktisk løperkostnad. Noen får den dekket av klubblaget, andre må be foreldrene punge ut.

Egenandeler er ikke en ny ordning for Norges beste skøyteløpere. Med trangt sponsormarked, dyre flyreiser og hotell vil den bli hengende ved dem i uoverskuelig fremtid - selv etter to individuelle bronsemedaljer (Håvard Lorentzen 1000 m og Hallgeir Engebråten 5000 m) og gullmedalje på lagtempo i Beijing-OL.

Sverre Lunde Pedersen sørget for den edleste sammen med Hallgeir Engebråten og Peder Kongshaug, fire år etter at han ledet Norge til et like suverent lagtempogull i Pyeongchang-OL.

– Jeg tror han vil være misfornøyd hvis han må betale 25.000, sier skøyteforbundets sportssjef Petter Andersen.

– Går han normalt godt på skøyter, vil det ikke være et problem, tilføyer han.

«Problemet» er imidlertid at Sverre Lunde Pedersen i forberedelsene til verdenscupåpningen – med et par unntak – ikke har gått så bra på skøyter.

Det gjorde han heller ikke forrige sesong, sett bort fra OL-gullet. Da hadde det en logisk forklaring, nemlig det alvorlige sykkeluhellet han var utsatt for i mai 2021.

Han har bestemt seg for å droppe 1500 meter i B-gruppen i Stavanger fredag formiddag, til fordel for lagtempo seks timer senere samme kveld - fordi han har lyst til å være god på 5000 meter i B-gruppen lørdag klokken 10.37.

Selv om han prioriterer lagtempo og sin individuelle favorittdistanse, er det ikke gitt at han har klippekort til den første. Flere unge løpere puster ham i nakken og kan vippe ham ut av laget. Og uten A-status individuelt, ja, da ...

– Det er ikke eksklusivt å være toppidrettsutøver i Norge, sier Petter Andersen med tanke på skjebnen landslagsveteranen kan komme til å lide - og det faktum at skøyteløperne ikke er alene om å måtte leve med egenandelspøkelset.

– Jeg har høyere mål enn å gå i B-gruppen. Hvis jeg blir der, må jeg gjøre noen grep på 5000-meteren i Heerenveen, sier Sverre Lunde Pedersen.

Fire av Norges fem herreløpere på 5000 meter må starte i B-gruppen (09.37 lørdag) i Stavanger: NM-vinner Sander Eitrem, Sigurd Henriksen, Peder Kongshaug og Sverre Lunde Pedersen (4. plass i NM).

Hallgeir Engebråten (startnekt i NM) benytter seg av sitt wild card utløst av OL-bronsemedaljen i Beijing i februar og starter i A-gruppen (13.20 lørdag).

På 1500 meter starter Allan Dahl Johansson, Kristian Ulekleiv, Peder Kongshaug (15/100 fra bronsemedaljen i OL) og Hallgeir Engebråten i A-gruppen, som begynner 17.00 fredag.

Ps! Sander Eitrem vant tidligere på dagen fredag B-gruppen med svært gode 1.46,43 - og er klar for A-gruppen i Heerenveen neste helg.