– Jeg leverte over alle evner, men når du får slike sjanser må du bare ta dem, sier Gilje Nordås til VG.

Jakob Ingebrigtsen var overlegen og vant 1500-meteren på Bislett med ny europarekord på 3.27,95. Men mannen som kom på 8. plass så nesten enda lykkeligere ut i mål.

For Narve Gilje Nordås, trent av Gjert Ingebrigtsen, løp inn til 3.29,47, bare halvannet sekund bak Jakob Ingebrigtsen.

Før løpet sa han at målet var å ta Henrik Ingebrigtsens pers 3:31,46 fra 2014. Han endte med å også ta den personlige rekorden til Filip Ingebrigtsen på 3.30,01 fra 2018. Det gjør at nå er det kun Jakob Ingebrigtsen som har bedre tid enn Narve Gile Nordås blant nordmenn på 1500 meter.

Utviklingen til 24-åringen har vært ellevil. Sist helg satte han ny pers i Paris med 3.32,39. Mens for noen uker tilbake var rekorden hans på 3.36,23.

– Du gråt etter målgang, hvorfor det?

– 3.29 er så latterlig fort, det er forbeholdt folk med unikt talent. Ikke talentløse mosjonister. Det er en magisk grense, svarer Gilje Nordås til VG.

– Nå er jeg nummer 30 i verden gjennom tidene. Det er litt historie under 3.30 også. Det er under en magisk grense, sier Gilje Nordås.

– Du hadde pers på 3.36 for kort tid siden. Nå er du på 3.29-tallet. Hva har skjedd?

– Et løp hver uke og litt jobbing med det taktiske, sier Gilje Nordås.

Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån / VG

Narve Gilje Nordås trente sammen med brødrene Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen da Gjert Ingebrigtsen fungerte som deres trener. Gjert og sønnene splittet opp det profesjonelle samarbeidet i begynnelsen av 2022. Gilje Nordås fortsatte med Gjert.

– Det er klart at han kanskje ikke har fått ut potensialet sitt før. Men trening funker og han er absolutt et produkt av det samme som oss, sier Jakob Ingebrigtsen etter Bislett Games.

Ambisjonene i fjorårssesongen var skyhøye, men Gilje Nordås innfridde ikke. I VM røk han ut i kvalifiseringsheatet på 5000 meter. I EM kom han på 17. plass. Han innrømmet at han brukte fire dager etter EM i august på å fundere på om han skulle legge opp i skuffelsen.

SAMARBEID: Narve Gilje Nordås sammen med trener Gjert Ingebrigtsen under OL i Tokyo 2021. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nå utelukker Narve Gilje Nordås ikke at han kan hamle opp med fenomenet Jakob Ingebrigtsen.

– Hvorfor skal jeg si nei? spør Narve Gilje Nordås.

– Fordi han setter verdensrekord og europeisk rekord på seks dager?

– Ja, men jeg er bare halvannet sekund bak. Han perset med tre tideler, mens jeg perset med tre sekunder. I fjor var distansen åtte sekunder, nå er den bare halvannet sekund.

– Hvordan går dette inn på deg?

– Hadde jeg brukket foten i morgen, ville jeg gått ut av denne sesongen overlykkelig. Men jeg har ingen plan om å brekke foten.

VM i Budapest i august er det store målet for sesongen.