– Dette har jeg jobbet for så lenge jeg kan huske, sier en entusiastisk Drøbak-kvinne til VG. Hun var oppløst i gledestårer på podiet da hun mottok trofeet, intervjuet av Fox Sports.

– Dette er surrealistisk, slo hun fast mens tårene rant.

Nataas kaller seg selv «en jålete jente på 164 centimeter» – men det virker langt fra jålete når hun setter seg bak rattet på et monster med 4000 hestekrefter.

Triumfen i dragrace-mesterskapet, som på amerikansk vis kalles verdensmesterskap fordi det er verdens mest prestisjefylte dragrace-serie, vakte så stor oppmerksomhet at den ble behørig omtalt i sportsbibelen Sports Illustrated, ikke minst fordi hun slo NASCAR- og Indycar-legenden Tony Stewart (52). Han måtte nøye seg med sølv.

– Julie har stått for en kjempeprestasjon denne sesongen med å vinne Top Alcohol-klassen i amerikanske NHRA, sier Atle Gulbrandsen, sportssjef i Bilsportforbundet og Formel 1-kommentator på Viaplay.

GULL: Julie Nataas har vunnet dragrace-mesterskapet. Mer enn 70 førere har tatt poeng i årets mesterskap. Foto: Julie Nataas Racing

– USA er dragracingens hjemland, 75 førere har tatt poeng i klassen til Julie, og nummer to i mesterskapet er legenden Tony Stewart. Jeg håper denne prestasjonen gjør at Julie nå får sjansen i toppklassen Top Fuel, sier Gulbrandsen. 12 av de 75 er jenter, tre av dem heltidsførere, Julie Nataas er en av de tre.

Om muligheten for å konkurrere i Top Fuel-klassen, sier Nataas selv:

– Jeg mangler tre millIioner dollar (32 mill. kroner) for å kjøre Top Fuel neste år. Får jeg ikke sammen nok sponsorer til det i 2024, så skal jeg forsvare min VM-tittel i Top Alcohol.

I denne klassen kjører Nataas og hennes konkurrenter med en blanding av 95 prosent nitro og fem prosent metanol. Det er omtrent som sprengstoff.

Julie Nataas under U.S. Nationals 4. september. Foto: USA TODAY Network / SipaUSA

Farten er så vanvittig at dragsteren som Julie Nataas styrer, må ha to fallskjermer for at de skal være sikre på at den stopper på den nær kilometer lange bremselengden som er satt av etter målpassering.

– Det handler om å kjøre fortest mulig 402 meter rett fram, forklarer Nataas. 402 meter tilsvarer en kvart engelsk mil. Hennes høyeste målte fart i 2023 er 455 km/t.

Drøbak-kvinnen flyttet til Santa Barbara i California i 2015 for å studere – og leve drømmen om å kjøre amerikansk dragrace, som pappa Thomas hadde drevet med i mange år, og Julie vokste nærmest opp i depotet. Faren ble i sin tid europamester.

MONSTER: Julie Nataas’ dragster har rundt 4000 hestekrefter og kjører 402 meter på drøyt fem sekunder. Foto: Julie Nataas Racing