Sligo, Irland (rbnett): Dersom Molde FK kvalifiserer seg til årets mesterliga venter ikke bare topp motstand, men også en økonomisk gullgruve.

Lag som kommer til gruppespillet i Mesterligaen får nemlig en basisutbetaling på 68 millioner kroner. Legger man på både TV-inntekter og premiepenger for seirer og uavgjort kommer inntjeningen på mellom 70 og 80 millioner kroner.

– Europaligainntektene i fjor, som var merinntekter, ga oss litt romslighet i forhold til å tenke langsiktig. Det sammen med to veldig gode spillersalg i vinter har muliggjort alt som har skjedd på overgangsfronten i vinter og i sommer, sier MFK-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen.

Handlefrihet

Molde tjente godt i fjorårets Europaliga, med totalt 25 millioner kroner brutto, men her er det vesentlig lavere premiepenger enn i Mesterligaen. Etter dette kom selvsagt utgiftene, men klubben hadde likevel en fin inntjening.

– Det vil alltid være viktig å ha is i magen når det kommer til store penger. Man bør tenke seg om både én og to ganger. Det er ekstremt viktig at vi er bevisste på kostnadssiden og de faste kostnadene. Hvis det er sånn at vi greier å spille oss til ekstraordinære inntekter, og de inntektene skulle bli brukt til drift, ville vi fått det ekstremt krevende i et år der vi ikke får ekstraordinære inntekter, fortsetter MFK-direktøren.

Større frihet

For å komme inn i gruppespillet får klubbene en basisutbetaling på mellom åtte og ni millioner kroner. TV-inntekter og pengepremier etter kampresultat kommer i tillegg til dette.

– Det kan gi oss litt større frihet der og da, og kan gi oss litt større frihet til å ligge i forkant når det gjelder spillerlogistikk. Det gir oss også muligheten til å prioritere Akerakademiet og våre to store anleggsprosjekt – det ene i egen regi og det andre i samarbeid med Aukra kommune og nabokommunene, forklarer Nordstrand Jacobsen.

Arenaen viktigst

Ole Gunnar Solskjær lar MFK-direktøren svare for den økonomiske gevinsten og hva det har å si for klubben. Han sier han ikke tenker på millionene i det hele tatt.

– Det jeg tenker på er at spillerne får en fantastisk plass å spille fotball på, utvikle seg på og prøve en annen fotballkultur på, sier manageren.

– Det ultimate

Han har lenge snakket om drømmen om å lede Molde til Mesterligaen. Selv har han opplevd det flere ganger, og få vil glemme hans legendariske kampavgjørende finalescoring mot Bayern München i 1999. Manageren sier det er en arena hvor det går mye mer på detaljer og konsentrasjon enn det gjør i den hjemlige serien.

– Jeg lærer mye mer om spillerne også i sånne kamper. Hadde vi fått muligheten til å spille mot Manchester United, Barcelona eller Ajax vil dét være det ultimate for Molde og en MFK-spiller, fortsetter Solskjær.

Vinden har snudd

Hvis det nå blir europacupspill for MFK kan laget vente seg opp mot tre kamper i uka. For noen år siden nedprioriterte mange norske lag Europa på grunn av det de mente var for høy belastning. Nå har vinden snudd igjen, og de aller fleste norske lag ser positivt på europacupspill.

Solskjær mener tre kamper på ei uke ikke bør være en belasting. Det begrunner han blant annet med at fjorårssesongen var en av de beste MFK har hatt noensinne.

– Vi hadde noen kamper vi lærte utrolig mye av. Selv da vi tapte mot Steaua borte fikk vi nye spillere som viste sitt potensial.Ole Söderberg slo blant annet gjennom der. Det er det vi har lyst på og er forberedt på. Vi har en stall til å takle det, understreker han.

– Ikke hverdagen

Manageren er rask med å påpeke at det ennå er langt fram til eventuelt europacupspill for MFK. Etter kveldens kamp mot Sligo Rovers gjenstår returkampen neste uke, den tredje kvalifiseringsrunden og playoff-runden før et eventuelt gruppespill i Mesterligaen kan innkasseres. Solskjær håper han får mange kamper slik at han kan rullere på laget også utover høsten.

– Det har vært hverdagen min i mange år, og det var hverdagen i fjor, men det er ikke hverdagslig å spille i gruppespill for Molde FK. Kommer vi dit, er vi veldig godt forspent, sier manageren.

Han tror MFK i dag møter et spillende Sligo Rovers – de har en trener som har den filosofien. Solskjær sier det har vært vanskelig å finne nivået på laget, siden videoene de har sett kun har vært mot lag i hjemlig serie.

– Men irske Drogheda spilte uavgjort mot Malmö hjemme og tapte 0-2 borte, så det blir jevne kamper. Vi er nødt til å prestere opp mot det vi kan, for å få med oss et godt resultat herfra.