— Om ikke United var tittelfavoritter før de hentet van Persie, så er de det i alle fall nå, sier talentspeider Stig Thorbjørnsen.

Det var onsdag det skjedde, det Arsenal-supporterne har vært nervøse for i hele sommer. Robin van Persie (29), klubbens kaptein, toppscorer og helt nummer én, ble solgt. Og ikke til hvilken som helst klubb. Manchester United betaler 24 millioner pund, rundt 225 millioner kroner, for at van Persie skal score sine mål i deres drakt.

- Det er sinnssykt mye penger, men så er det jo ofte mer penger enn vett i Premier League, sier Thorbjørnsen.

United er en klubb hvis transferfilosofi ikke innebærer å sprenge banken for spillere i siste halvdel av 20-årene. Videresalgsverdi har vært et stikkord. Når Alex Ferguson handler, skal det i utgangspunktet være spillere han kan selge videre for en pen slump penger. Det skal godt gjøres med van Persie, som vil være 33 når United-kontrakten hans utløper. Nederlenderens skadehistorikk er også omfattende. I det hele tatt virker van Persie-kjøpet å være et dyrt unntak fra vedtatt klubbpolitikk.

- Det er et litt utypisk kjøp, men det koker ned til én ting: van Persie er en fantastisk fotballspiller, sier Kasper Wikestad, Premier League-kommentator i TV 2.

- Gullsignering

Han er overbevist om at forsesongens mest omtalte overgang vil vise seg å være lur for United.

— Det er en gullsignering, som kan utgjøre forskjellen på 3. plass og ligatittel. Nå har United en spissduo som scoret 57 mål forrige sesong, van Persie og Wayne Rooney var nummer én og to på toppscorerlisten, nummer én og to på poenglisten (mål og målgivende pasninger slått sammen). Det er klart dette kan bli veldig bra, og van Persie kan gå rett inn og prestere fra dag én, sier Wikestad.

Hans kommentatorkollega i Viasat, Roar Stokke, er langt på vei enig.

— Jeg tror van Persie vil være vel verdt investeringen. Pengene kan United tjene fort inn igjen, på større sportslig suksess og draktsalg. Rent fotballmessig tror jeg han vil kle Old Trafford, og passe inn i laget og spillemåten. Nå får de Nemanja Vidic tilbake i midtforsvaret, og Darren Fletcher på midtbanen, og da kan van Persie være mannen som langt på vei kompletterer det hele, sier Stokke.

Som nevnt over, trekkes van Persies tendens til å bli skadet oftere enn andre, frem som et mulig hinder for United-suksess. Bare en gang i løpet av sine åtte Arsenal-sesonger, spilte han mer enn 30 seriekamper. Talentspeider Thorbjørnsen vil likevel ikke kalle Uniteds kjøp gambling.

- Det er et sikkert kjøp. Han har øst inn mål i alle år, så her henter United sikker kvalitet. Hva som skjer med kroppen hans, har jo ingen garanti for, men for å si det sånn: Det er litt mer substans over å hente van Persie for denne summen, enn Bébé for 70 millioner.

Må fungere sammen

Roar Stokke på sin side, passer på å advare United-fansen litt.

- Fotball er jo ikke matematikk, det er dynamikk. Fergusons utfordring blir å få van Persie, Rooney og (Shinji) Kagawa til å fungere sammen, det er ingen automatikk i at det blir bra. De må ha definerte roller, i utgangspunktet trives alle som litt tilbaketrukne spisser.

Tilbake i Nord-London sitter Arsenal-sjef Arsène Wenger en stjernespiller fattigere. Han gjør gjerne det på denne tiden av sommeren. På dagen ett år før United og Arsenal ble enige om van Persie, forsvant Cesc Fàbregas til Barcelona. En ukes tid senere stakk Samir Nasri til Manchester City. Men i motsetning til tidligere, har Wenger i år vært forberedt på å miste en stjerne. Han har handlet tidlig. Santi Cazorla, Olivier Giroud og Lukas Podolski er på plass for lengst.

— Slik jeg ser er ikke Arsenal svekket. For meg er det et topp 3-lag, sier Stokke.

— Podolski kan vise seg å være en ideell van Persie-erstatter, mener Wikestad.

Om han fyller skoene vet vi ikke ennå. Men denne helgen får vi en første pekepinn. Endelig ruller Premier League-fotballen igjen.

BT-sportens tabelltips:

**1: Manchester United

2: Manchester City

3: Chelsea

4: Arsenal**

5: Liverpool

6: Tottenham

7: Everton

8: Sunderland

9: Newcastle

10: Aston Villa

11: Stoke

12: Southampton

13: Fulham

14: Queens Park Rangers

15: West Ham

16: Wigan

17: West Bromwich

**18: Swansea

19: Norwich

20: Reading**