PARIS: Albania mot Sveits høres ikke ut som en drømmekamp. Men det er EMs mest forvirrende oppgjør der lojalitet og følelser blir satt på prøve. Åtte fra Albania kunne spilt for Sveits. Og seks fra Sveits kunne spilt for Albania. Granit og Taulant Xhaka delte gutterom – men står på hver sin banehalvdel lørdag.

Pristina 1989: Det er uro og spenning i Kosovo. Kosovoalbanerne kjemper for selvstyre, de vil løsrive seg fra det som da var Jugoslavia, men sentralmakten i Beograd sier nei.

De frykter at det er første steg på veien mot at Kosovo vil slutte seg til naboen Albania.

Ragip Xhaka sitter hjemme i sin egen stue og drømmer seg bort. Til et sted der det er fred og fordragelighet. Et sted der det er arbeid å få og penger å tjene.Han ønsker seg et bedre liv. Og bestemmer seg for å flytte til Basel i Sveits, som han har hørt så mye godt om og som kan tilfredsstille alle hans behov.

To år senere får han og kona sønnen Taulant. Året etter kommer en annen sønn, Granit, til verden.

Gjennom hele 1990-tallet deler Taulant og Granit gutterom. Lørdag klokken 15.00 møtes de på fotballbanen i Lens. Taurant (25) for mesterskapsdebutant Albania. Granit (24) for Sveits. De blir historiens aller første brødrepar som møtes i en EM-kamp.

Lykkelig pappa

— Jeg er den lykkeligste far i verden for øyeblikket. Begge mine sønner skal spille i EM! Jeg var litt oppgitt da Sveits og Albania havnet i samme gruppe. For jeg ville elsket å se dem spille mot hverandre i finalen – ikke i gruppespillet ..., sier pappa Ragip, som selv er fotballagent for begge sine sønner, og trakk i trådene da Granit Xhaka nylig signerte for Arsenal.

Brødrene spilte sin tenåringsfotball i Basel og var godt over gjennomsnittet talentfulle. Begge spilte aldersbestemt fotball for Sveits, men ettersom de var kosovoalbanere kunne de også spille for Albania.

Granit vurderte lenge hvilken nasjon han skulle A-landslagsfotball for. Blant annet ga han uttrykk for misnøye i intervjuer med albanske aviser. Han hevdet at det albanske fotballforbundet ignorerte ham og at Sveits viste langt større interesse, og dermed falt valget på alpenasjonen i 2011.

(Krever innlogging) I ettertid har imidlertid Granit Xhaka sagt at han burde gjort som sin bror, Taulant, og valgt Albania. I et intervju med Pristina-avisen Zëri har han ikke lagt skjul på hvor han har sine røtter.

— Dette vil bli tøft. Ikke bare fordi jeg møter Taulant. Men også fordi det er mot Albania. Vi møtte dem for noen år siden, og det var skikkelig vanskelig. Det vil bli enda tøffere denne gangen nå som min bror spiller for Albania. Men vi er profesjonelle og må spille.

I 2013, da Sveits og Albania møttes i VM-kvalifiseringen, fikk Granit kritikk i sveitsisk presse og supportere. Det ble hevdet at han misbrukte flere scoringsmuligheter med vilje.Og når Granit Xhaka scorer, for både klubblag og landslag, former han hendene til å bli en ørn, som er Albanias nasjonalsymbol. Da Albania sist høst kvalifiserte seg for EM postet han et bilde av seg selv med tårer i øynene på sosiale medier.

Masseinnvandring

Det er altså sterke følelser i sving rundt det som skal skje på Stade Bollaert-Delelis i Lens. Åtte av de 23 i Albanias tropp kunne spilt for Sveits. Og seks av dem i Sveits tropp kunne spilt for Albania.

Tall fra 2009 viste at tre prosent av Sveits' befolkning (nærmere 300.000) er albanske innvandrere, og felles for svært mange av dem er at de på 90-tallet flyktet fra urolighetene på Balkan og i Kosovo. Siden tidlig 80-tall har nærmere tre millioner mennesker emigrert fra Albania og Kosvo. Enten har de vært på flukt på grunn av krigsherjingene på Balkan. Eller de har vært på jakt etter et bedre liv i Sveits, Tyskland, Italia eller andre land i Sentral-Europa.

Nå er Sveits og Albania i et mesterskap.

Men det spørs hvordan fotballfremtiden til EM-debutant Albania blir. For i mai i år ble Kosovo tatt opp som fullverdig medlem av Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Til nå har kosovoalbanerne valgt Albania – fordi de har hatt et landslag.

Trolig vil mange kosovoalbanere velge Kosovo i fremtiden.

Men først er det EM-kamp i Lens. Og om noen fortsatt er i tvil. Den er noe langt mer enn en vanlig fotballkamp.

PS: Jérôme Boateng (Tyskland) og Kevin-Prince Boateng (Ghana) ble det første brødreparet i VM-historien som møtte hverandre. Det skjedde både i VM 2010 og VM i 2014. Kilder: Pristina Insight, Tirana Times, Zëri.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: