ULLEVAAL: En mann skiller seg ut når landslaget rusler ut på Ullevaal-gresset for å trene. En mann velger nemlig det tradisjonelt riktige, mens resten velger det nye og hippe.

Vi snakker om sko. Og vi snakker om Tom Høgli.

Belgia-proffen har en annen tilnærming til fotballsko enn mange andre. Backen velger nemlig et par beskjedne sorte Umbro-sko som våpen. Mens landslagskollegene stort sett stiller i Nike og Adidas som er hvite, gule, grønne, blå, røde, oransje, rosa og til og med sølvfarget, mener Høgli han ikke kan velge annet enn sort.

— Ikke så mye dilldall

— Jeg la faktisk merke til dette selv også, sier Høgli og humrer når han konfronteres med et skovalg som Nils Arne Eggen ville applaudert.

Trenerlegenden mente fotball kun skulle spilles i sorte sko. Noe flere fikk klar beskjed om på Lerkendal i sin tid.

— Jeg vet ikke hvorfor jeg velger de sorte. Jeg har sko i andre farger liggende, men jeg trives best i disse. Jeg liker det enkle. Det er ikke så mye dilldall på disse, heller ikke så mye mønster og sånn. Jeg vil ha minst mulig forstyrrelser på skoene. Jeg trives best i sorte skruknottsko med runde knotter, sier den tidligere Tromsø-forsvareren.

På tirsdagens trening på Ullevaal stilte også Tarik Elyounoussi i sorte sko. Men Hoffenheim-spilleren har fargerike sko i porteføljen han bruker til daglig. Det har ikke Høgli.

— Man kan ikke spille i rosa sko når man er en kjedelig back, det tror jeg man skal være forsiktig med. Men jeg forstår at en nummer ti-type som Moa og Joshua King kler litt andre farger enn en kjedelig back, sier Høgli og flirer.

Skriver på innsiden

Fotballsko har i de to siste tiårene vært gjenstand for en enorm utvikling. Nå kan man nærmest spesieldesigne sine egne sko, og leverandørene leverer de ulike typene i ulike fargekombinasjoner og varianter. Og skoene er selvsagt tilpasset den enkeltes fot.

Der hvor David Beckham i sin tid ble kjent for å spille med sko delvis uten skikkelig snøring og med pløsen liggende langt nedover vristen, er skoene i dag lettere og den store pløsen er borte. Det er også populært å brodere inn navn og symboler på skoene. Men det kommer kanskje ikke som noen bombe at Tom Høgli heller ikke benytter seg av den slags pynt.

— Neida, det gjør jeg ikke. Må jeg markere skoene på noe vis får jeg heller skrive noe på innsiden.