Helt siden Qatar bletildelt 2022-VM i fotball har det vært spekulasjoner om korrupsjon i tildelingsprosessen. Nå kommer Sunday Times med de mest konkrete avsløringene så langt.

Den velrenommerte avisen hevder at den tidligere FIFA-toppen Mohamed Bin Hammam utbetalte store pengesummer til fotballsjefer, i den hensikt å sikre at mesterskapet ble tildelt Qatar.

Dette går Sunday Times ut med på bakgrunn av millioner av eposter koblet til utbetalingene.

Bin Hammam, som er fra Qatar, skal ha brukt ti hemmelige fond for å betale FIFA-toppene, for å skape et fundament av støtte for Qatars kandidatur.

Avvist av arrangøren

Han skal også ha arrangert fester for afrikanske fotballtopper, der han ga bort nesten 400.000 dollar (rundt 2.4 millioner kroner etter dagens kurs) i kontant.

Bankkontoer kontrollert av Jack Warner, tidligere visepresident i FIFA, skal ha mottatt 1.6 millioner dollar (rundt 9.6 millioner kroner etter dagens kurs).

Mohamed Bin Hammam sammen med nåværende FIFA-president Sepp Blatter i 2009. Foto: AP, Mark Baker

Bin Hammam skal ha takket nei til å kommentere anklagene. Representanter for Qatars VM-komité har avvist enhver tilknytning til Bin Hammam.65-åringen har tidligere vært leder av det asiatiske fotballforbundet. Han ble utstengt fra fotballorganisering for livet i 2011, etter en mislykket kampanje for å bli FIFA-president.

— Spørsmålstegn rundt Blatter

England var en av favorittene til å bli tildelt mesterskapet. John Whittindale, formann i den britiske Kultur-, media- og sportskomiteen, mener FIFA-president Sepp Blatters posisjon bør være i fare.

— Dette er veldig alvorlig anklager, og de må etterforskes raskt. At Sepp Blatter har mislykkes i å ta dette alvorlig de siste to årene setter spørsmålstegn rundt hans posisjon, sier Whittingdale til Sky News ifølgeSky Sports.

Leder av FIFAs etiske komité, Michael Garcia, har i lang tid jobbet med å etterforske om det var skittent spill i stemmeprosessen som endte med at Qatar ble tildelt VM.

Garcia er ennå ikke ferdig med etterforskningen.

Det er ikke bare på grunn av korrupsjonsanklagene at Qatar-VM er omstridt. Fotball-VM spilles vanligvis på sommeren, da de store ligaene i Europa har sesongpause.

Dette vil imidlertid vanskelig la seg gjennomføre i Qatar, da temperaturene ofte overstiger 40 grader i skyggen, noe som er alt annet enn ideelle spilleforhold.

Av denne grunn har FIFA-president Sepp Blatter allerede innrømmet at det var en tabbe å gi VM til Qatar.

Arbeidsforholdene til de som jobber med å bygge arenaene har også møtt massiv kritikk.