Ola Bernhus gir i sin kommentar på Marit Bjørgen og Brede Hangelands innlegg, utrykk for at idrettsutøvere som meg gir blaffen i norsk idrett fordi jeg representerer det internasjonale spillselskapet Nordicbet som ambassadør. Han glemmer derimot at det som var riktig for norsk idrett i fortiden, ikke nødvendigvis er det riktige i framtiden. Jeg tror økt konkurranse i spillmarkedet vil gi mer penger til idretten.

Alle norske toppidrettsutøvere står på skuldrene til massebevegelsen norsk idrett, skriver Marit og Brede i sitt innlegg. La det ikke være tvil: Jeg kunne ikke vært mer enig! Den støtten og innsatsen som frivillige, klubber og ansatte legger ned for norsk idrett fortjener å hylles. Den støtten har vært viktig både for meg selv og andre toppidrettsutøvere.I finansieringen av idretten har også Norsk Tipping historisk vært viktig, og skal ha sin del av æren for at vi har fått drive med det vi elsker på fulltid. 56 A— landslagskamper og nesten tilsvarende antall på aldersbestemte landslag, er et bevis på hvor heldig jeg har vært. Det er også et bevis på hvor takknemlige jeg er.

Jeg har stilt opp på landslaget i alle sammenhenger og stolt båret flagget på brystet. Likevel er det viktig å huske at verden hele tiden forandrer seg. Det som har fungert i fortiden, er ikke nødvendigvis det beste for framtiden. Se bare på keepere i dagens toppfotball. Før i tiden kunne man komme langt dersom man var god til å stoppe skudd. I dag krever rollen langt mer. Har man ikke hurtighet, spillforståelse, plasseringsevne og tekniske ferdigheter med ball i beina på linje med utespillere, lykkes man sjelden. På samme måte som med keeperrollen, er norsk spillpolitikk i endring. Regjeringen har varslet at spillmonopolet kan bli erstattet av et lisenssystem hvor alle spillselskaper, ikke bare Norsk Tipping, kan søke om lisens og få lov til å bidra med penger til norsk idrett.

Den teknologiske utviklingen har med internetts fremvekst ført til at nasjonale spillmonopoler er praktisk talt umulig å håndheve. Alt i dag spiller hundretusener av nordmenn hos internasjonale spillselskaper. Disse spillselskapene bidrar med penger til idretten i andre land der de har lisens, men i Norge får de ikke lov til å være med å bidra. Resultatet er at milliarder av potensielle spillemidler til idretten går rett ut av landet.

Med et lisenssystem vil også disse pengene komme idretten i Norge til gode. Jeg mener at norsk spillpolitikk bør endres. Erfaringer fra andre land viser at et lisenssystem vil føre til mindre spillavhengighet, mer regulering og økte midler til idretten. Det kan igjen bidra til at enda flere talenter kan utvikles og få gleden av å oppleve det samme idrettseventyret som jeg. I Danmark, hvor 1. divisjon heter NordicBet-ligaen, fikk idretten 200 millioner kroner mer i spillmidler etter at de erstattet spillmonopolet med et lisenssystem.

For å bli god i fotball må man hele tiden utvikle seg. Jeg fikk være med på et idrettseventyr fordi jeg turte å satse og gikk nye veier. Slik må også norsk idrett gjøre i fremtiden. Jeg ønsker en sterkere norsk idrett, flere muligheter for talenter og mer ressurser til breddeidretten. Et lisenssystem er den beste måten å sikre dette på i fremtiden.